Saturday, March 27, 2010

Aku Yang Keseorangan Di Sini...

Dah lama rasanya aku xupdate blog. Weekday je, balik keje terus zzzz...lagipun laptop n broadband dah lama xbawak balik JB. Sbb aku tau, if bawak balik pun mesti dah xde masa nak belek2 tenet...Weekend pulak, balik umah kami dah tentulah lagi sibuk..Nak tunggu peluang duduk umah tak buat apa, dah agak sukar...

Tapi, arini aku keseorangan di JB..minggu nie xbalik ke umah kami..Umah pun kosong xde sape2. Actually, plan awalnyer nak balik..last minit hubby bgtau dia kene g site kat Petronas Kerteh today. So terpaksala cancel plan. Ingatkan kene g weekday nextweek..Hubby pun dah selamat sampai kat sana bersama2 3 lg staff yg lain. 2 from process n 2 from piping.

Aku yg keseorangan di sini, (coz 2 lagi roomate pun balik Kl) petang tadi sorang2 i kuar g Jusco n Tesco Tebrau..saja jalan2 beli barang2 baby cket..4 jam berdiri berjalan penat jugakla bg aku yg dah agak2 memboyot nie..tp xcited nak shopping tuk my baby punya pasal aku gagahkan diri jugak..dah la pagi2 tadi pun jenuh aku dok membasuh mengemas bilik ..maklumla nak dpt peluang weekend kat jb mmng ssh sekali sekala ja, terus aku kemas abis...basuh sume comforter n cadar. Dah lama bilik aku kat sini terbiar tak terurus...huhu..

Alhamdulillah, barang2 baby pun hampir 70% kot yg dah settle.. Cuma yg besar2 n mahal2 jer aku tinggal xbeli lagi...heheh..Stroller, baby coat, playmap, baby car seat n aku nyer set jamu belum lg..Aritu g Motherhood Fair kat Midvalley dah terbekenan ngn Combi Stroller ItamSilver tue..tp xbole laras depan belakang. Cam xsyiok pulak..pastu terus xtau nak choose yg mane..sbb mmng dah set nak yg kaler itamsilver punya..ehehe..last2 xbeli lagi..tunggu next babyfair this coming May pulak..arap2 kuat lagi nak berjalan..:-)

Ok, mau bergolek2 atas katil dah..tp b4 tue kene la urut kaki dulu..dah membengkak dah nie..bnyk jalan sgt kot..baby dlm my womb nie pun dah start menendang2 nie..kul 11 malam je semakin aktif la dia dok menendang..heheh...terhibur jugak hati aku dok layan tendangan dia nie..bergegar2 ..boleh nampak perut naik turun naik turun..hehe..

Gudnite! Bubbyeee....

Sunday, March 7, 2010

Masak Memasak Lagi!!

Petang semalam for da 1st time try our new oven yg dah lama terpasang kat kitchen cabinet kami tue. Maklumla, minggu nie br nak ader masa. Lagipun kami xder plan ke mana2 weekend nie. Stok barang2 for this weekend kami kuar Saturday morning ke Tesco Kajang. Balik2 terus mulakan operasi membuat kek. Tp take time jugakla coz kene panaskan oven yg br tue for 45minit dulu. Bc manual dia soh buat camtu dulu coz nak buang odor2 gris yg ader..patutla bau pun leh tahan gak..mcm hangit2 gitu baunyer..After 45 minits then time to bake cake pulak..


Bau2 kek dah sedap dah nie ,hehe..kite tgk hasilnyer pulak..


Letak topping kasi yummy2 gitu :p



Finally,my 1st cake yg dibuat bersama suamiku..(rupa xdak tp rasa boleh tahan..:-))


Malamnyer lak we prepared Cheesy Chicken Macaroni...nyumnyum!!!

Cheesy Chicken Macaroni n anggur wif tousand Island..for our dinner..

Semalam seharian kami xmakan nasi,n arini lak..pg2 lagi aku mulakan operasi memasak nasi lemak lauk...


Nasi lemak wif sambal sotong, Ayam masak merah n ayam goreng halia...

Sekarang nie,hubby saya dah jadi habitnyer tiap2 kali i tgh masak mesti dia nak snap picture. So dah alang2 ader gambaq leh la create entry..hihi..

Ok, time to iron baju pulak...hubby lak tgh dok mengemas n mengemop lantai..rajin tul dia..:-) Senang keje saye..heheh...

Friday, March 5, 2010

6 Month Check Up!!

Alhamdulillah, baby dlm my pewut dah already 26 month..Hopefully baby sihat n bertambah sihat dlm pewut ibu yer :-)
Baby pun dah semakin aktif sekarang..especially awal2 pagi n dimalam hari..menendang2 dia dlm nie..hehe..xpe, janji baby sihat..kang dok diam jer risau la jugak…

Last Wednesday aku half day g check up..Dah 2 minggu lewat dr tarikh appointment sebenarnye..sepatutnya check up on 18 Feb..tp sbb aku cuti time tue then balik2 cni keje lak non stop..nak cuti pun mcm xberkesempatan je..so aku decided g this week..

Alhamdullillah, baby semakin sihat..cam biasa bile doc scan je mesti melompat2 dia..hehe..comell sgt..xsabar tgg baby kuar leh main same2…kali nie 1st time g check up sorang2..coz hubby pun skrg tgh bz ngn projek baru dia..nak cuti nnt bnyk pulak keje yg tertangguh..so aku pun xkisah sgt la if g sorang2 pun..lgpun kejap je masuk jumpa doc..
N kali nie aku sekali lagi nak comfirmation dr doc bout gender baby..n alhamdulillah, doc dah sah 99.9% keyakinannya..insyaallah…

N doc pun ader cakap kaki aku dah mula membengkak..adeh..aku pun dah perasan awal nyer..rasanya 5 bulan lebih aritu kot dah start membengkak..adeh, rasa sengal2 jugakla..pastu rasa xselesa je…tiap2 malam pun kene urut je..sape2 ader tips tak camne nak kurangkan bengkak kaki nie?n aper punca2 nye..kot2 leh prevent…

Kaki ku yg sudah mula mengembang..:-(


Ubat yg dapat cam biasa, Calcium, Multivitamin n Neuro Gain..



Pic scan ini, yg last month punya..time g ngn hubby...


3 Days Full Of Activities..

Long weekend dengan yang tersayang…

Antara aktiviti kami yg sudah terlaksana...

Friday tue, g shopping barang2 dapur @ Mydin USJ..1st time ke sana…saje la nak try beli barang2 umah kat Mydin Mall pulak..ok la..harga pun agak berpatutan..n yg penting stok bahan2 mentah pun banyak..

Dah abis shopping, konon2 aku nak singgah Sogo jap nak tgk brg2 baby n also baju tuk aku..tp tup2 dah masuk dlm kete terus kami tukar plan..
We all ke Nilai 3 g cari frame ayat AlQuran nak hias kat dinding Hall..Dah lama dah nak cari..Cuma belum berkesempatan jer lagi…
So alang2 dah free aritu n tenaga yg terkumpul pun still ader lagi..heheh..maklumla sekarang nie jalan lebih2 mesti cepat jer semput…tu yg xbole nak jalan bnyk2 sngt lately.

Mujurla time sampai kat Nilai tue xdela panas terik sgt..cuaca pun agak2 nyaman jugakla time petang2 camtu..Cari punya cari frame yg diinginkan last2 jumpe jua akhirnya..

Then balik jer umah, hubby terus la mulakan operasi mengetuk n menggantung frame..tp sebelum tue singgah dulu beli tangga..actually, dah lama dah patutnya kene ader tangga..maklumla bila dah dok umah baru bnyk la nak guna tangga kegunaaan tuk panjat bile nak gantung frame ..coz b4 nie kami guna kerusi makan jer..huhu..sayang pulak kerusi tue klu guna buat panjat2..

Ooo..lupa nak citer boleh pulak time sayang tgh dok mengetuk bising bagai nak rak tue..aku leh terlelap kat sofa..huhu..penat sgt jalan..pinggang pun dah terasa rasa sengal..tersedar jer bila sayang kejut soh tengok centre ke tak?hahah..punya la letih sgt2..tu pun dah ala2 lalok je aku tgk..tp pastu bngun terus dah..sian pulak dia buat sorang2..lagipun pastu kami nak ke umah mak..makan malam beramai2 ngn family abang jugak kat sana..Cam biasa la makan kat umah mak mesti banyak punya..lauk pauk kegemaraan :-)

Frame Yg Dah siap digantung..


Ok, Saturday pulak awal2 pagi buat cucur bawang for our breakfast. Then tgh ari kami keluar lagi..kali nie shopping kat Alamanda pulak..xcited tul aku nak ke Alamanda sbbnyer nak g beli baju2 my baby…dah jadi kemestian sekarang tiap2 bulan mesti nak kene spend duit cket tuk beli baju2 baby..baru rasa puas hati..hehe..

So sekali harung la terus lunch kat sana..makan nasi ayam Hainan kat FoodCourt n popia Crispy..

Then terus mulakan operasi membeli belah…Mula2 tue masuk Aussino konon2 nak beli barang kat ctu..tp boleh pulak xde corak yg nak..dah abis rupanya..mentang2 la tgh ader sale..cepat jer abis..terbantut sudah niat pertama ke sana..

Pastu masuk Poney, dpat la 2 helai romper yg sgt comel. Masuk lak Mother Care g ushar2 romper yg banyak2 tue..nak beli sgt2 dah..tp hubby xkasi lagi coz dia soh betul2 comfirm gender ngn doc dulu minggu nie…walaupun doc dah bgtau pun dulu..tp sbb cam xyakin jer lg coz rasa mcm awal sgt doc dah leh detect genderkan..so ngn harapan kali nie leh nampak ngn jelas lg la…padahal doc tue dah mmng yakin pun..maklumla dah pakar tiap2 ari dia dok buat keje tue..ehehe
So, simpan la dulu niat nak beli rompers comel2 tue ..insyaallah. next month pulak la..lan nie dah over budget sudah..:-)


Then g ushar2 jugak breast pump sume tue..buat masa skrg dlm pala otak nie nak amik Avent Manual pump jer..tp lom betul2 buat keputusan lg..kwn2 yg ader pengalaman tue bole la kasi idea2 cket tuk saye yg xberapa nak terer lg nie..ehehe…

Then sambung lagi shopping baju baby kat Parkson n Anakku pulak..total baju baby yg dah dibeli tuk hari tue saja 9 pasang..huhu..puas hati…lom termasuk yg sebelum2 nie dah start kumpul cket2..eheheh..yerla, kdg2 xterasa sgt bila dok beli cket2..bila kumpul2 tup2 tgk dah bnyk dah..ahhaa..xpe, pasni leh beli bende2 lain pulak..baju stop dah..huhu..(leh caya ke) tp rompers kat MotherCare mmng nak beli jugak la..:-)

Then masuk Car4 , singgah beli barang2 dapur..top up dr semalam..coz malamnyer aku n hubby plan nak berbbq ayam n jugak ikan yg masih berbaki dlm freezer tue..so terus g beli ayam yg dah diperap..

N b4 balik sempat jugak belikan 2 helai tudung kat butik gulyn..sgt puas hati :-)
Pas2nie leh la beli kat ctu lagi..

Balik umah, terus kemas2 baju baby masuk dlm bakul..then terus siap2 masakan kat dapur..maklumla jap g nak beroperasi berbbq pulak..sambil2 tue soh hubby panaskan arang nyer dulu..
Tgh2 beroperasi tue leh pulak jiran sebelah umah kuar dr belakang ngn muke yg cuak tny eh kat mana yg terbakar..kehkeh…dia xnampak yg kami dok pulun kipas api kat ctue..hehe..yerla, mau nyer dia tak terkejut sbb dia pun xpk kami dok berbbq malam2 kat luar umah berdua je..heheh..klakar tul..lgpun jiran lak tgh pasang cabinet dapur takut gak dia kang dapur dia yg terbakar..ehehe…macam2..

BBQ kecil-kecilan jer..yg nak mkn pun 2 org je:-)


Malamnyer dok umah jer layan bola..Chelsea kalah!suke la hubby saya :-p

Sunday pulak we all breakfast roti canai kat mamak area umah jer..sbb pastu seawal 10 pg agak2 kedai dah buka kami terus ke Nursery Bangi..tempat biasa beli pokok. Chewah, mcm bnyk jer pokok kat umah..

Kali nie g beli pokok cket buat hiasan kat depan porch tue, maklumla b4 nie melopong jer xde pokok..arapkan rumput2 kat tanah sekangkang kera tue jer..hehe..then beli pasu tuk tanam serai, kari n pandan yg bw balik dr kampung aritu..hah..pokok kari nie kami terpaksa beli br sbb yg lama dah kioq sudah..haha..n tambah lagi batu putih dan juga sabut tuk kasi air serap lama cket..

Sampai2 jer terus beroperasi kami laki bini..heheh..sonok jugak skali skali bercucuk tanam camni..xsabar nak kumpul bnyk2 pokok n ader kolam air yg ready made tue..baru la rasa tenang jer dengar bunyi air…

Finally..inilah hasilnyer..:-)

Ini lak pokok kari, pandan n serai..letak kat belakang umah...


Malamnyer sebelum balik masak dulu for our dinner..coz kul 10pm br tolak balik wif Zue n Rock..Alhamdulillah, we reach JB at 1 am..sampai2 terus zzzz..soknyer keje :p