Tuesday, March 31, 2009

Day 2- Part II


Aktiviti seterusnyer..yang paling menarik la bagi aku iaitu melawat Taman Safari Indonesia di Cisarua Bogor. Perjalanan hampir 1 jam jugak la from tempat makan. So dah borink2 dlm bus tue..nie la keje2 kami..:-)

~ Canon vs Nikon ~





Luv u sayang..


Taman Safari Map..

Sepanjang jalan jual carrot nak kasi binatang2 tu makan..


Menarik nyer tempat nie coz boleh tengok binatang2 berkeliaran disana sini..bukannyer dok dalam kandang pun..so dari dalam bus dah bole bagi binatang makan. Klu naik kete lagi syiok la..leh buke cermin tingkap n bagi binatang2 nie makan. Tapi yang susahnyer bile ader la binatang2 besar gajah ke, badak ke yang dok tengah2 jalan n xnak gerak. Maunyer nak tunggu binatang2 nie gerak barula bus pun gerak. Lama benor..jam jadinyer..hehhe.. n time tue aderla kete nie terlanggar pulak sekor anak rusa..lahai..sian sgt aku tgk terhenjut2 kaki dia darah…bahaya pun ader jugak..
Picture2 yang sempat aku snap dari dalam bus yang sedang bergerak..ok, not bad la..:-)




Bagi gajah makan carrot pulak..heheh..gerun gak aku mula2 tue..kang dia main sauk je.:p



erk..takutnyer.....

hihi..abah macam takut2 jugak tu :-)

@souvenier shop. Macam2 replika binatang ader jual..


ala chomel chomel....:D

Dalam perjalanan menuju ke Punchak, kami singgah solat di Masid Atta Un iaitu Masjid yang di kelilingi air terjun dan jugak ladang teh..aduss, cantik la sgt2. Sebelum masuk pun jemaah kene harungi air terjun dulu.sgt2 la sejuk. tempat nie sgtla menarik bagi aku..dah la sejuk, cantik n nyaman je dok cni.






Kat bawahnyer pulak ader menjual hasil2 tempatan kat situ..buah strawberry, rantai n gelang2 manik n jugak pakaian. Sayang beli ketayap time nie. Maklumla dia, lupa nak bawa..nak sembahyang nak la pakai ketayap.heheh…

Opps, baru aku prasan, kat sini la bits kat sandal crocs aku tu hilang..rasanya time letak kat org jaga tu kot. Budak2 je yg jaga... Tp dah balik Mesia br sedar..ermm, xpela. Mungkin diorg suke kot tgk bits comel tue..hehe.


Kami tiba di Punchak n check in di Hotel Surya Indah.nak tido malam tue sejuk nyer ya rabbi…menggeletar aku.:-) Malamnyer boleh la nak berkaraoke ke sauna ke..tapi aku n sayang layan tido je..penat sgt. Esoknyer pi Bandung pulak..


Percutian...Day 2 (15 March 09)


Day 2 - Part 1

After breakfast kami bertolak ke Punchak, Daerah Cipanas dan Cianjur. Mengambil masa lebih kurang dua jam la klu non stop from Jakarta to Punchak. Tapi sebelum tu, aktiviti lawatan ke Taman Mini Indonesia. Kawasannyer sgt2 la besar. Terdapat pelbagai jenis pusat2 kebudayaan kat situ. Rasanya 5 hari melawat pun lum tentu abis lagi. Kami hanya memilih 3 kawasan yang terkenal di Indonesia iaitu Pusat Kebudayaan Riau dan Sumatera Barat dan juga Pusat Kebudayaan Bali, Jawa Timur n Jogjakarta.

Pusat Kebudayaan Riau dan Sumatera Barat



Senibina Minangkabau.




Sayang wif his Canon 400D n me wif abah nyer Nikon D90(aku pinjam je :-)..abah lak asyik ngan dvd camcoder.masing2 bz snap sana sini..


Souvenier shop yg ader kat ctu..


Sesampai je kami kat situ dah disambut ngan dua ekor rabbit . Cam biasala, skali snap ngan dia..masukkan la duit dalam kantung tue. Then sana sini nanti ader org snap pic kite n last2 nanti dijual. Sampai sudah dia dok mengekor . iyerla rugila klu takde org beli gambar tue.sape lagi yang nak amikkan…so last2 dah nak balik pic yg mula2 nyer dijual ngan harga Rp30000 dah jadi Rp10000 je.. ader la kot 8 keping pic kami.



Mama n abah..



Hasil gambar2 yang diorg snap tadi..beli2 jgn xbeli..:-)

Welcome to Bali..






Huh, macam2 gaya....:p





Welcome To Jawa Tengah





Welcome To Jogjakarta


Kami dihiburkan dgn tarian oleh kanak2 nie..sungguh chomell sekali :-)

Aktiviti seterusnya makan tengah hari kat Restoran Caping Gunung. Masakan Minang la jugak… tp shedap!!



OK. Next entry pulak...



Monday, March 30, 2009

Percutian ke Jakarta, Punchak & Bandung...

Day 1 (14 March 09)

Our flight at 1.40 pm and tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Cengkareng/Soekarno Hatta, Jakarta.
Saat2 menunggu...@ LCCT Kuala Lumpur

Terus check in @ Hotel Gren Alia Cikini, JAkarta.

Welcome to Jakarta.

our room..

Nasi Goreng~Rm11. Standard hotel la.

Bersiap2 tuk keluar di malam hari pulak.
@ Lobby..

Malamnyer city tour ke Menara Monas dan juga xtiviti shopping Batik Jawa/Solo di Batik Danar Hadi yang terkenal di Indonesia.Our dinner @ Restoran Minang Sari, Jakarta. Tentunyer masakan minang.

In front of Batik Danar Hadi.

Dinner @ Restoran Minang Sari, Jakarta.

Dah abis dinner kami meneruskan lawatan ke Masjid Istiqlal, masjis besar Jakarta, yang mana ianya boleh memuatkan seramai 100,000 jemaah.
Time nie abah dah xjoin. Dia sorang2 balik hotel naik cab coz nak tengok bola nyer pasal MU vs Liverpool. Sayang mulenyer nak ikut abah, tp aku paksa jugak soh teman aku.hehhe..aku nak jalan2.Alih2 balik xde pulak siaran kat ctu. Puas dia cari ngn driver cab tue mane ader siaran live.hehhe..last2 jumpe ader club MU kat ctue..terpaksala dia join sekaki..padahal sokong Liverpool..my dad penyokong kuat Liverpool ok. sayang lak tentulah MU pilihan dia...hehhe.last2 seperti yg sedia maklum Liverpool berjaya menewaskan MU 4-1 ok..hahah..bukan cket2 punya..suke la abah.xsia2 dia sanggupn skip jalan2.:-)

Masjid Besar Jakarta, Masjid Istiqlal

Bilangan tiang, dan juga binaan nya mempunya maksud tertentu..

Kawasan luar, juga di jadikan tempat solat terutamanya di hari2 raya.

Gendang/beduk gergasi yang terbesar di dunia, berusia 300 tahun


Dah habis lawat sume, kami pulang ke hotel. huh..penat sgt dah. xsabar nak landing atas katil dah.hehhe...kul 12 am lebih camtu hubby ajak aku lepak2 luar ngan kawan dia. aku dah xsanggup rasanya..ngantuk sangat2.last2 sayang kuar ngn kawan dia tue..dia datang amik kat hotel n diorang lepak minum2 kat area town Jakarta. Maklumla dah hampir 10 tahun diorg xjumpe. member SMSS dia dulu..now kawannyer tue keje n bertapak kat Jakarta. Sedar2 aku around kul 3 am kot hubby balik. coz recept call aku soh buke pintu bilik "bapaknyer Irfan sudah pulang"hehe..mamai2 aku pun leh nak gelak jugak.hihi..then bangun jap borak2 ngan sayang n pastu terus zzzzzz.....sok check out ke Punchak.