Wednesday, December 24, 2008

On Vacation...

Yahooo!cuti panjang...Half day today(menjadi kebiasaan opis aku nak xmas je dpt half day ),so dah bole gerak balik KL..
i,m back wif my frenz, tumpang sampai seremban..nnt aku drop kan dia ctula then kakaknyer dtg amik..ok.
dah nak balik dah..bubbye!!this friday i will meet my dearest hubby terchenta..rindunyerrrr!!

Saturday, December 20, 2008

Laptopku Buat Hal Lagi..:-(

Arrgghhh..tensen nyer saye..laptop ku rosak lagi..mmng dr dulu pun rosakkan..tp napela saat2 aku nak bergembira wif my husband time nie jugakla dia buat halkan.,xpela,sabor jela..hubby aku sudah nak pulang..pulang untuk selamanya..giler seronok aku..argh,xkisahla dia join projek manapun kan..at least bekerja di Malaysia ok..i dont want he back to Paris...ya allah,seronok sgt2 nie.alhamdullillah...genap setahun dia merantau di negara org.

I'm blogging from opis..keje beb arini..actually xnak keje pun..tp tlg kawan saye yg tgh2 bz gile nie..dahla nextweek everybody nak cutikan..

arrgh,nape aku gembira sgt2 nie..:-)
bertimpa2 dtg gud newskan..smlm pun big bos dah announce our bonus this year same as last year..huhu..3month gaji ok..syioknyer..patutla xde ura2 pun nak dpt bonus this month..coz nak buat suprise Party semalam..xpe,kite tunggu betul ke idak..hahah.gaji xmasyukk lagipun..hahaha..n yg buat aku agak2 suprise tue,JGC this year got so many profit..tgh2 company2 lain dok gawat bole pulak bnyk profit..berkat kesungguhan staff2 nyer bekerja kot..chheeewahh!!tp this year all the project done last year already construction pun..bnykla profitnyer kan..ape2 jela..yg penting bonus wei...bonus!!hahaha..

seperti yg dah aku story sblm2 nie..semalam aku join JGC party..nnt klu laptop dah ok,i will story lebih detail lagi...kesimpulannyer party semalam party yg lebih dasyat dari last2 party..di tariknyer staff2 lelaki malay menari,xkisahlakan menari..pulak tu pergi buka pulak butang2 baju diorg..ape kess...sian pulak aku tgk diorg control2 malu...haha...n yg paling aku xsangka,ader pulak tue malay JB staff pergi togok ngn air kencing syaitan tue..nauzubillah..terbeliak bijik mata kitorang nie..giler ahh xhormat langsung..bangga pulak tue..isk2 ape nak jadi ngn diorg nie..kat opis nie bukan main baik lagikan..huh,lantok korangla..
pics2 nyer i will update later..

to my hubby:
sayang,pack barang cepat2 ok...this week g kuar shopping,beli sume2 barang yg u nak beli b4 nie..:-) xsabarnye tunggu this friday...:-)

Monday, December 15, 2008

Jgc Christmas Party..

This coming Friday ader party christmas JGC,macam tahun2 lepas jugak buat dekat Civilisation Museum Singapore,Raffles...eh eh,xde tempat lain dah ke kat Singapura tue..:-)
Aku,50-50 lagi nak pergi ke idak?kejap2 rasa nak pi kejap2 mcm xnak,actually aku xtau pun,coz time diorang2 tgh sign sape yg nak attend tue aku xde,leave kot..last2 arini aku tgk eh,ader pulak nama aku,haha.member aku dah sign wei..tp xkisah je klu saat2 akhr tarik diri..tp klu pi pun best jugak..makan sedap2 wei..yg lain tu xyah ckpla..makan berdiri ok,kerusi xdisediakan,sambil2 layan orang menari separuh bogel ngn ca ya nun alff ,jepun la..mabuk2 menari2 ,dah ala2 party dlm Pub je..haha..sosial xingatla bila dah buat kat singapore..tu yg agak2 malas Malay2 sume nak join...aku dah ader pengalaman dah tahun lepas..

nie pics yg masih ader dlm simpanan aku..yg lain tu mana ntah..tp nie sume gambar2 kat luar ballroom.aku pun xingat mane aku simpan,..delete dah kot..hehe..gambar2 nie xmenunjukkan the real suasana kat dlm ...puake you!!

Civilisation Museum, Singapore..snap from top..

Berkebaya sakan aku,balik keje terus pergi..xmenyempat dah nak siap2..view nyer mmng sangat chantekk..

aku n Abby..

Main lekat2 pulak merelit merelap kat tangan tue..see my finger,inai masih merah dijari..xsampai sebulan pun i kahwin time nie..

Go Holiday!!

This week keje dah agak2 slow..xde rushing2 sangat.bnyk bende dah issue..tinggal skech iso je nak take off..hehe,bajet org tahukan hal2 keje aku nie..xpelakan,at least husband aku tahu,nnt dia tau la bile masa aku bz or tak kan..

Yei yei,this Thusday sir dah balik Filipin,Mishima pulak balik Jepun next Monday..they all cuti till 9 hb Jan..sronok la opis,bos xde..aku pun cuti lama jugak cadang2 nyer..start from 25 hb 12 till 11 hb masuk balik..kihkih..kalah bos tue,haha..xpe,aku ader reason,my husband jarang2 balik,so sekali sekala dia balik i cuti sama je macam dia cuti..hehe.

Tadi aku bgatau kat sayang,heppy la dia aku cuti panjang..lagipun aku pk pasni dah ok kot,tak bnyk sangat keje yg nak dihantar..start balik akhir bulan 1..ok la kan..cuti puas2,jalan2 ngn sayang..yahhoo!!so far planning g Terengganu..n next2 xtiviti tgh dalam perancangan lagi...xkisah la ke mana pun,janji nak jalan2..stresss keje..i need REST!!

Sunday, December 14, 2008

Hujan sepanjang hari..sedap nie tido.I'm alone at home now,my housmate ija n zue,went to office..
Pagi tadi,bangun agak2 awal la..lately,aku dah macam xleh tido lama2 sgt la..maunyer pening kepala bangun lewat2 pagi..tengok icon skype my hubby dok on lagi,xtido lagi rupanya.aku terus call dia,then cepat pulak dia acceptkan..makne nyer xtido lagi la tue..:-)dah kul 1.30 am pun.
Rupa2 nyer dia dah tido awal tadi,then terjaga terus xleh tido la..hehe.chat ngn hubby dari kul 7.30 am till 10.30 am(mesia time)..lama tue,best nyer dpt borak2 ngan sayang..yerlakan,weekdays masing2 bz ngn kerjaya masing2 kan...lagipun time pun xsama,aku balik keje dia kat opis lagi,dia balik opis aku lak dok sedap tidoqkan..kadang2 je bangun malam,itu pun macam lalok2 aje..then tido balik..hehe.
macam2 aku borak ngn hubby..errmm,lagi 11 hari jer lagi sayang balik..yei yei,syiok nyer saye..saat2 macam nie la buat aku xsabar2 menunggu nie..lagi nak sampai lagi la jantung ku berdebar2..hihi...miss u hubbyy!!

settle everything mengemas,membasuh..aku pun baru jer lunch tadi..arinie aku masak asam pedas ayam..fav aku nie,sejak dok johor la..kat utara mana nak cari asam pedas ayamkan..
suke xsuke nyer aku ngn asam pedas nie,time aku di wad dulu, sanggup aku dok tunggu makanan hospital je,tiap2 hari dijamu nasi lauk asam pedas ayam..hehe.padahal boleh aje nak makan makanan luarkan..:-)

today,tak pi mana2 kot.dok umah relax2 aje..banyak lagi novel x baca lagi nie..
teringat aku,time zaman2 menganganggur dulu,mama la yang slalu belikan aku novel,sampai dia cakap kat akula,buat ape nyer baca cepat2 sgt,jenuh la nak beli..hehe.minimum 3 buku,1 minggu..
skarang pulak nak habiskan 3 buku 1 bulan pun belum tentu lagikan..hehe.xde masa la dah keje nie,..

ok,i nak edit2 cket gambaq..tunggu entry pasni pulak.

Friday, December 12, 2008

JGC Eid Celebration!!

Tadi,aku saje godek2 pc kat opis..terjumpa this pics.Raya JGC,baru2 nie.Lupa aku nak citer,actually aku x attend pun coz that friday aku on leave balik KL antar my hubby dah nak fly balik Paris..bukan ape sgt yg aku nak cite pun,just nak highlightkan our Piping Manager Mr Yukio Mishima a.k.a Atuk, nak pulak dia pakai baju melayu tue..hehe.pandai budak2 laki pi beli baju kat dia..memang sporting habis la dia..bos aku nie la yg aku cite sgt2 baik orang nyer..lemah lembut gitu...orang2 Jepun mmng sopan santun kot.:-)


Mr Yukio Mishima..

Hero Hero JGC

Amboi,..Gelak sakan mak mak buyung nie no...

My Geng...Wif Atuk

JGC Piping Members...

Budak Comell...

He is my neighbour kat Penang,penceria hidup aku di kala aku pulang ke kampung..:-)aksi aksi si kecil yang cute....

Nama saya Mohd Haziq Adib...




Thursday, December 11, 2008

Pengangguran Meningkat 4.5%

KUALA LUMPUR 10 Dis. - Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) menjangkakan kadar pengangguran negara akan meningkat kepada 4.5 peratus tahun hadapan berbanding 3.5 peratus pada tahun ini.
Pengarah MIER, Profesor Emeritus Datuk Dr. Mohamed Ariff berkata, peningkatan tersebut akan berlaku ekoran keadaan ekonomi semasa.
"Pada suku ketiga tahun ini sahaja lebih kurang 12,000 orang telah kehilangan pekerjaan dan trend ini amat membimbangkan.
"Kadar pengangguran sebanyak 4.5 peratus adalah sangat tinggi untuk Malaysia kerana pada kebiasaannya kadar pengangguran adalah sekitar 2.0 hingga 2.5 peratus, tetapi bagi negara-negara lain seperti Eropah dan Jepun jumlah itu adalah sedikit," katanya kepada pemberita selepas satu majlis dialog anjuran MIER di sini hari ini.

**
Kenapa tiba2 aku rasa macam nak highlight je tajuk nie..just now aku baca utusan online,then terbaca je topic nie aku rasa macam nak entrykan dlm my blog.coz petang tadi when i'm alone at my workplace,sir came to my place then ask me about this topic,sebenarnya tujuan asalnyer nak ckp about resign,coz dia nak pesan jangan lagi resign time2 global economy tgh gawat2 camni..macam tahu2 aje aku dok planing nak resignkan..iyerla,semalam dia tny aku bout my husband..n boleh pulak dia lupa my husband kat obersea?dah aritu lagi aku bgtau dia..dia ingat dah balik pun..erm,,n arini dia boleh pulak pk aku nak resign dlm masa terdekat.huhu..

And dok tanya pulak ur husband company ader ape2 effect tak disebabkan oleh economy yg agak2 down cket lately..semestinyer lakan...mane2 company pun ader effect nyer..tp so far tak tahu la effect to workers or not..
n just now dia advice la to me,bnyk benefitnyer u stay at this office..bla bla bla...project still maintain...bla bla bla..erm,,macam2 la.aku dengor jela.
Yang peliknyer company orang lain nak buang keje,yang company aku keje pulak bukan main marah lagi klu nak resign..hahha..klu tak xdela dia nak tarik my husband keje ngan diorang..macam2 la..xnak la aku bertapak kat Johor..dah naik cemuih dah..blajaq 5 tahun pun kat cni..sampai xtau dah nak jalan2 mana kat cni..xsyiok pun..hehhe.(marah org Johor nie)

Berbalik pada topic entry aku nie,mmng betul pun lately disebabkan ekonomi yg xberapa stabil nie bnyk company2 yg nak kurangkan pekerja nye.Inikan klu nak amik pekerja baru..alamat susahla nak dpt.Camnela ek yg ramai2 lagi baru grad tue..sianla diorang dah banyak sangat saingan nyer sekarang...aku pun pernah jugak merasa saat2 menganggur dulu..xleh hidup aku duit xde,larat nak mnta mak bapak lagikan..even they can support us,tp xsedap la kan?tambah2 anak dier yg taste macam2 nie..syukur sgt bile dah dapat keje,even tempatnyer bukan dlm list cari kerje aku..xpernah pun aku apply keje kat JB,last2 1st time apply keje kat JB,trus dpt cni..hahha..rezeki org kata,punya la xnak keje kat Jb kan..nah amikkk...:-)

kesimpulan yang boleh dibuat,hargailah pekerjaan anda,xkira di mana anda bekerja..:-)

Coz of Prosperity...:-)

Minggu yang sibuk..

2 malam aku tak update blog.penat.every day sampai umah lewat.sampai2, mandi manda then terus baring2 atas katil sambil merehatkan diri,baca novel cket then zzzzz...ngantuk sangat2.
agak2 awal jugakla lately aku tido.

malam nie aku tiba2 nak update sebabnyer aku nak cite pasal i dapat makan prosperity burger..huhu.nyum nyum..my fav ok.tiap2 tahun tunggu..sedap gilerr...napela diorg nie hanya keluarkan pd masa2 tertentu aje kan?

Seharian aku xde selera nak makan..lunch only corn bread,malam pulak xtahu nak makan ape..nasi aku xlalu..boleh tak??.tiba2 terpk,eh..prosperity dah kuarla..on da way balik singgah Mcd bawah opis get large set of prosperity..bukan double tue yer..(klu kene yg double maunyer xtido aku)..:-)

Tuesday, December 9, 2008

Chicken Rice..

Akhirnyer jadi jugak planning aku n zue nak buat nasi ayam..Marvelleous you!!sedap bangat..:-)
n seperti yg dirancang tetamu kami adalah cik Rock n bf nyer Zul ..itu je yang aderkan..
Aku dah makan awal2 lagi,siap2 masak terus makan..2 pinggan terus..kenyang sampai malam la..hehe.

Xsabar aku nak masak untuk sayang,hehe..maklumla sebelum nie pun aku belum lagi berpeluang masak sedap2 kat dia..iyerlakan,klu dah dok umah mak mertua ke or umah mak sendiri,bile nyer nak masakkan...tunggu ader umah sendirilakan..senang..klu balik umah aku kat jb pulak,aku keje..so terus makan kat luar..xberkesempatan jugak nak masak...xpela,masanyer akan tiba juga.now,aku tgh blajaq masak sebanyak yg mungkin.nnt boleh masak macam2 kat hubby..errmmm,bestnyerrr...

ok,mempersembahkan nasi ayam buatan,Puan Jusmaliza & Cik Zue...jeng jeng jeng...

Salam AildilAdha..

Selamat Hari Raya Aidil Adha to all the readers..(ramai sgt ke baca blog saye nie :-)

Selamat Hari Raya juga buat suami tersayang yang xdpt pulang beraya..hehhe.Hari nie dia keje pulak tue..siannnyerr...:-(

To mama n abah kat Penang,adik2 saye..N also my In Law kat Kajang..semoga bergembira di hari bahagia...Tahun nie abah n boy buat korban kat Masjid taman tue.so seharian la depa dok kat masjid nak devide daging2 kat umah2 kawasan situ.Banyak la nnt dging kat umah,,tringat aku klu aku ader kat umah mesti soh mama masak bihun sup tulang..adeehhh,sedap nyer,hehe,..tp xpe pagi2 buta tadi aku dah pekena bihun sup tulang kat umah Dina n Syed.ok,jap g aku criter..

Mama n abah jap g mesti balik kampung kat Cherok Tok Kun (kampung Anwar ok!)nak antaq daging2 kat family adik n kakak mama...

Wake up ealy today,6.30 am.Solat,n bersiap2 diri nak menunaikan solat sunat Adiladha.Konon2 nyer kitorang rancang nak solat kat Masjid Sultan Abu Bakarkan(masjid besar Johor)..hehe,last2 kat Masjid Setia Indah je pun..kihkih.Lagipun hujan lebat sgt pagi tadi..better dekat2 jerla..kang sampai2 sana org dah sembahyang sia2 aje.coz xtahu time diorang mulakan solat.coz aku tgk live tv3 tadi,masjid kat mane ntah,kul 8 am dah mula,..cepatnyer,,aku rasa klu kat kampung aku kul 8.30 baru mula.Kul 8.15 am kitorang kuar dar umah..tkt jugakla dah startkan..sampai2 je blum lagipun..mujurlakan..tgk dari luar,alamak..orang laki nyer bahagian dah sampai keluar..alih2 kitorang masuk bahagian pompuan..ala,aderla 3 saf saje..lahai.skit benor..xmacam kat kampung aku,meriah klu sembahyang raya..ramai...
Mungkin sebab hujan jugak kot yg membataskan orang nak datang,..xpela kan.

Selesai je solat, balik umah..nak sarapan la ape yg aderkan.Tiba2 Dina msg aku ajak makan kat umah dia.Ingatkan Lunch punya makan..rupa2nye pagi kul 9 tue..aku ape lagi..ajakla zue ikut pi makan umah depa.

Waaaa,sampai2 aje..bnyknye makanan ader..ader nasi impit,kuah kacang,rendang ayam,bihun soup tulang n tgh2 makan lak tu jiran dia antar pulak lemang,ketupat n kuih muih.isk isk..murah betul rezeki pagi2 nie..hehe.
kenyang aku pagi2 buta dah makan macam2 kan..
me,zue n Dina...Ini jer yang tinggal xbalik kampung..we all sume orang2 Utara..:-)Aku (Penang).Zue(Kuala Kangsar,Perak),Dina&Syed (Berseri, Perlis)

Ok balik umah,rehat2 jap.Jap g petang2 cket nak masak nasi ayam..barang2 aku dah beli semalam kat Tesco..nak jemput kawan2 yg xbalik jugak dtg umah..hehe.bajet sedapkan..I kan suke panggil kawan2 datang umah.:-)
Insyaallah,malam nie aku story mory xtiviti merewang kitorang buat nasi ayam..hehe. :-)

Semalam Punya Citer..

Semalam,sebab penat sgt jalan2 xsempat nak update blog.Malamnyer pulak sibuk dok chat ngn hubby n tido awal jugakla coz sok paginyer means harinila kan..nak pi sembahyang raya.

Went out to Jusco beli present to baby Aish.Butterfly Play Gym yang sangat cute..geram aku.Tomei2 sgt.heheh..aku dah lama berkenan ngn bende nie..coz very colorful,n also ader music..

xsabar tunggu Lidia balik ke sini...insyaallah,weekend depan we all akan melawat baby nyer.

Aku juga telah menambahkan lagi koleksi gelas n pinggan mangkuk Luminarc.Suke sgt ngan design nyer.Very the simple.Ingat nak amik 3 set glass tue.Alih2 tinggal 1 kotak je pun.Xpela,arap2 ader lagi la kat tempat lain.Tunggu hubby balik nanti bole la beli ngn dia.Kene beli bnyk,coz aku pk klu nanti nak buat makan2,jamuan raya ke,nak panggil budak2 ops dtg makan..senang,everything dah lengkap.

Lagipun aku mmng suke buat makan2 panggil kawan2 datang umah nie..barula happeningkan..dah biasa kot ngn family aku,mama suke masak n nanti ramai kawan2 abah akan dtg umah,kawan2 aku n also adik aku..xkirela jamuan raya ke,klu xraya pun mama suke je buat makan2.sronok ramai2 orang dtg umahkan..

Start dari sekarang aku nak kumpul cket2 dah pinggan mangkuk,periuk or ape2 yg berkaitan ngn barang2 dapur la.Senang,nnt2 masuk umah je dah bole susun cantik2 kat dapurkan.Hehhe..coz aku pk kitorang nak kumpul barang2 besar xbole lagi coz nak letak mane?..Klu aku beli kat cni nnt jenuh pulak nak mengangkut guna lori.Semalam bgatau sayang pun dia ok je.So,dia xmembantah la aku beli dulu..hihi.Nnt dia balik aku nak tunjuk Dinner set Correle pulak..cari kat Sogo ke,semalam aku tengok ader design baru.Not bad la..sweet aje.Tp sume design Correlle cantik2 bukan...hihi.I likeeee!!

Saturday, December 6, 2008

P.E.N.A.T

FatiGue and still Exhausted.

Wake up @6.30 am,
7 am terus ke Larkin,
8.30 masuk opis.
Balik kul 5.30..
sampai umah at 6.30 pm..
arrghhh,penatnyer.

nak tido kejap.hopefully malam nie bangun balik,i nak chat ngan my sayang.Miss him much...

Just now abah call.Dia baru abiss main golf kat Bertam Golf Resort.Tanya aku booking Resort ape kat Terengganu tue..hehe.Coz ader member dia also nak pi Terengganu time tue...n then abah citer tadi bawa family in law yg skarang ader kat Penang makan2.kat gerai ikan bawal goreng (nasi lauk pauk) tp yg glamer nyer kedai nie coz bawal goreng nyer di goreng time nak makan..sampai kene bratur pnjg.n lagi yg menariknyer..ia terletak di kwsan ladang kelapa sawit..heheh.Tp ia sgt glamer ok kat area ctu..merata2 ceruk orang dtg makan kat ctu..nntla,klu aku berpeluang makan kat ctu aku akan detailkan lagi ngan pic2.

ok dah.nak tido..ngantukknyeerr saye!!

Friday, December 5, 2008

Hubby Collection...

Tadi,aku dok godek2 aku nyer koleksi2 picture dlm my laptop..skali ader pulak pic nie kan..this pic, aku amik b4 we are married..zaman bujang my hubby la..hehe.until now pun dia mmng suke kumpul robot2 nie..paling dia suke Transformers n Gundam la..hehe.Senang,nanti dah ader baby boy,xyah bnyk2 beli mainan dahkan..bagi main papa dia nyer robot udah lerr...hihihi..

also collection cd2 Hardcore dia..Ganas hubby aku nie..layan lagu ganas2 aje.Yg aku tau la kan band fav dia,Poison The Well,System Of Down,Rage Against The Machine,Downset,errm,,ape lagi ek.hehe..xingat dah.N also dia juge suke layan konsert2 or gig yg ader kat Mesia.Aku pun di bawa nyer juga.. layan ajer..hehe.Tp not bad la..I Like....1st time dia datang jumpe aku kat Penang pun sebab join Gig kat Dome, Komtar la..(hihi,ingat tak sayang?)

Bilik hubby masa bujang..skrg dah pindah naik atas dah.Sejak2 kahwin la..lebih privacy kot :-)

Collection buku2 nyer..We are study in same course.Chemical Engineering.Kerana buku2 ni jugakla now he work as Process Engineer in Oil & gas Industry..Really related with our subject.Berbaloi I think,.when we studied in our major course,then kerje pun di bidang yg samakan?That's y la I jeles ngan dia..hehe.I nye keje betul2 lari ok.Piping....xkene langsung.All i need to study again..especially,Autocad n Microstation...Also requirement for piping design.Huhu..Dulu2 punya la dok blajaq nak create p&id tu kan..process control la,mass n energy balance la..last2 skrg keje aku guna pakai je p&id yg ader,n tak tahu langsung proses yg terjadi dlm equipment tue..boleh pulak kan?pk je how to connect all the pipe sampai serabut pening kepala aku..hhehehe..Tp bukan bermakna i dont like my work ok.And ape pun aku sangat berbangga ngn kerjaya aku skrang.Walaupun xbole jadi ProcessEngineer kan..:-)

Weekend Planning...

Cepat rasanya hari2 berlalu..Kejap je dah weekend kembali..hehe.so,this weekend punya planning...

1. Esok,pagi2 hantar Ija to Larkin,she will going back to Kuala Kangsar.Bus kul 7.30 a.m

2.Pergi keje macam biasa..haha.orang sume balik kampung raya,aku lak g keje kan?keje bnyk wei nak siapkan..terpaksala..lagipun kan ujung bulan nie nak cuti panjang.so tunjuk2 rajin la.:-)maybe sampai kul 3 or 4 pm je kot..

3. Gi Jusco,nak cari present to baby Aish Zafran.Play pen or play map @ Toy's R Us..Also nak survey2 wedding present.

4.Sunday,dok lepak2 kat umah kemas2 umah,basuh2 baju n baca novel aku yg melambak tue..hehe.also melayan chat ngn hubby.Klu rajin nak g servis kete jugak..tp rasanya mcm xsmapi lagi time nye.lebih2 kurang je..tgk la.klu x bole je g next next week ke..tp sebelum balik KL la 25 hb nie.

5.Monday,Hari Raya Aidiladha..Pagi2 kul 7.30am dah kene siap,coz cadang2 nyer nak g sembahyang sunat hari raya kat Masjid Sultan Abu Bakar.Kat town Jb tu.Cadang nye bukan main lagikan..yg nak join,aku,Zue,Rock n Zul (bf Rock).Arap2 jadila ek..klu tak,masjid kat depan umah jela..hehe.

6.Merewang bersama kawan2 buat Nasi Ayam kat my house..huhu.Best2.Ader jugak xtiviti menarik di Hari Raya.Then bole jemput kawan2 yg xbalik datang makan..so far xde planning nak beraya ke mana2 lagi.

oK.Ini je planning aku setakat ini....

Thursday, December 4, 2008

Menghitung Hari..

Can't wait to meet by husband..really miss him.21 hari lagi..yahoooo!!!

Aku nak shopping2 wif my sayang,..lagipun skrg kan jualan mega sale.Xde makne nye klu nak pi shopping sorang2.Xsyiok..miss da time shopping together wif hubby.coz dia pun kaki shopping jugak..lagi advance dari aku..huhu.Tul tak sayang?

Lagipun dia suke bagi idea mane yg sesuwei ngan aku...hehe..especially handbag la..yg aku perasan dia jenis yang xsuke fancy2 handbag,warna warni gitu or kale2 mak ngah nie..hahha.he prefer brown or black calor.nampak elegant katanyer..huhu.mcm2kan?lagipun kaler2 nie sesuai la untuk ke opiskan?xnampak pelik sgt.so,makne nyer kalau ader ternampak aku dok bawa beg kaler2 tue makna nya sume nyer aku beli before i'm married ok..heheh :-)
That's y la bila aku send pic coach handbag colorful,(coz aku mcm nak beli) time dia nak ke London aritu dia xberkenan.Tapi yg color brown or black tue dia bagi pulak..hehe.

Aku pun dah lama stop beli handbag pun.Last beli ELLE,brown kaler..semestinye pilihan buah hati aku..hehe.

Bile aku pikir2 balik aah la,aku dah jarang dah bawak beg2 kale2 aku tue.Asyik2 itam,n brown aje..mcm kene je ngn sume baju.Nie klu sayang baca nie mesti dia ckp,"tula,dah lama dah orang ckp itam n brown tue cantik.."hehehe...selalu kene camni ngn dia.Tp bnyk la jugak yg aku prasan idea my husband tue mmng banyak boleh diguna pakai..especially bab2 pakaian aku.hehe..thank u sayang!u are such a talented person..hihi.ader kene mengena ke?

This is my 1st Guess Handbag, besday present from mama..:-)Almost 4 years ago.Thank u mama,aku manela ader duit lagi time nie kan?dok keje lagi...tp kurus la i time nie..huhu.


Second,aku xsabar nak makan besaq ngan sayang..menjadi kebiasaan kami setiap ari atuq tempat2 makan yg best yg semestinya meyediakan lauk pauk yg menyelerakan.Tapi klu balik Penang lagi best..melantak xingat,dari seberang sampai ke pulau..kali nie dia balik Mesia,tak balik kampung aku.Coz nnt mama n abah dtg KL then join skali our vacation to Terengganu.Tak sabaq jugak pi Terengganu.I need resttttt........ nak lepak pantai.....

Cheng Ho Restaurant..makanan yg sgt2 sedap dengan harga yg begitu berpatutan..Let's try kawan2,xrugi punya n anda juga akan dhidangkan ngn teh cina (f.o.c)

Ok.Cukup sudah..........

Wednesday, December 3, 2008

Novel + Donut....

Lunch time tadi aku g borong novel2 kat Popular Book Fair kat CS.Berbaloi,..all da book yg aku beli sume ader 20%,..n ader jugak clearance stok till 70%.Klu lama lagi aku kat ctu,ader lagi la buku2 yg aku berkenan.Tu pun sejam gak tu aku dok belek2.sampai sanggup aku xmkn lunch.huhu...



2 malay novel n 2 lagi shohaholic series yg aku terstop beli..akukan pengumpul this novel..also Mag Cabot.I like...kang bnyk pulak beli xde masa aku nak baca.Tp serius aku xsabar nak baca.Skrg tengah dok baca Norhayati punya novel.Aku pinjam ngn my MIL.She also peminat novel ok.Until now.respect aku...hehe.Bnyk pulak novel2 tersusun cantik je dlm bilik mak.hehe...nie stok2 aku baca cuti weekend nie la.I kan xbalik raya...huhu.sedihkan...:-(

Malamnyer I n my housmate Ija n Zue also Dilla yg husband dia tgh outstation ke Bangi,went out to Tesco.Beli barang2 makanan la...aku beli Dutch Lady Milk Low Fat satu katon 24 kotak..senang nak minum n bawa pi opis.Buah prune,Guava dried n Julies Biskut...itu je kot.N on da way back tue sempat lagi singgah beli Big Apple Donut..errmm,,yummy yummy!!6 ketul..dah telan 2 ketul ader lagi 4,sok bawak pi opis la..sarapan.hehehe....

Ngantuknyerrrr....

Last night aku tertido ngan lampu n tv terbuka.kul 8.30 ok.hahah.giler awal.semalam aku balik keje agak awal la.tapi awal aku pun kul 6.30 kuar opis.then,sampai umah terus mandi,makan..pastu saja la aku golek2 sambil baca novel.xsedar aku langsung tertido..giler awal.

Kul 9 camtu abah call..dia pun pelik aku tido awal.hehe..then borak ngan mama pulak.ngan aku tengah2 lalok tu mama bagi idea soh aku pakai satu baju yg aku beli kat First Lady time g KL aritu,aku beli baju je..kain nyer xde.then dia suggest la kat aku pakai ngan songket yg siap dah tue.erm,,mcm2la..aku pun mcm dengar xdengar je.maklumla lalok2 time tu.hehehhe....

Pas borak2 sambung tido balik.pastu kul 11.30 terjaga pulak.dah mcm ssh nak tido sebabnya aku dok pk keje aku lak.giler arggh bawa sampai tido.siap aku termimpi lagi aku nyer design tue serabut nak mampos.clash sana sini.haha..dok pening pulak pk camna nak betulkan..macam2la klu dah serabut ngan keje nie.boleh bawa dlm kehidupan seharian.hihihi…

Sama gak la ngn husband aku,dia pulak klu tensen keje xboleh tido..semalam aku baca entry dlm blog dia www.cipan666.blogspot.com .sian dia,dah la susah tido,ader sape ntah call pulak kul 3 a.m Paris time.susah pulak dia nak tido balik..my 3G pulak terdc.sian dia xdpt chat semalam..klu x sanggup aku bangun teman dia chatting.:-)

Monday, December 1, 2008

Kenyang Perut Suke Hati..lalalala

Kenyang rasanya perut ku ini..Hari ni aku puasa. On da way balik keje tadi singgah pasar malam,.tau tau la kan..klu pi pasar malam mmng borong makanan xingatla. Niat hati aku nak makan laksa.coz kat ctu ader jual laksa yg sgt sedap.sebungkus Rm 1. murah je..mesti skali beli dua bungkus terus.baru la puas…:-)

Alih2 sampai2 ja laksa dah abis dah..huhu.punah harapan aku.padahal kitorang sampai dlm kul 8 pm camtu.kempunan aku makan laksa.nie gara2 aku dok belek2 gampaq kitorang makan laksa kat pantai chenang tu la.hehhe..dah xdpt laksa aku beli la keow teow goreng..also fav aku jugak.pastu beli lagi kepak ayam madu..errmm,sedapnye. Skali jalan2 lagi alamak,macam nak makan nasi pulak.maklumla dah posa nie lapaq nasila..beli pulak nasi lauk ayam n sayur sikit.
Huh,bnyk pulak makanan..dah nak2 balik dah beli lagi buah limau kecik2 tu..bole buat makan kat opis.

Sampai2 umah terus pekena nasi n ayam madu. Pastu makan lagi seketul jagung.keow teow tu, simpan sok pagi buat sarapan kat opis.hehe..mane leh telan dah.pecah perut nanti..

Camni la aku klu pi pasar malam..bnyk pilihan makanan.n banyak pulak selera aku.tadi puas aku pk nak buka posa makan apela..last2 terpk oh,,ader pasar malam arini.

Kawan2 aku bnyk beli barang2 dapur.rajin dorang masak..aku tumpang sekaki la..ntahla,mood masak aku dah ilang pulak sejak dua menjak nie.bz la,xlarat nak msk.lagpun makan pun xbnyk mana sgt.sejak gusi aku sakit ritu..skrg pun xbetul2 baik lagi. :-(

Congrats my Friends..

My friend,my opismate..Lyn dah selamat melahirkan baby boy nyer kul 10am tadi.berat nyer 3.4 kg.operation.

Comel,tembam,putih n macam anak jepun..hehhe.dah kenan ngan jepun2 kat opis kot. :-)
Pagi tadi Nuar sent MMS pic baby dia..

Tak sabar rasanya nak tunggu kawan2 aku Lyn, n Lydia abis pantang n bawa balik baby diorang ke sini. Aku n the geng planning nak hadiahkan play map to baby Aish Zafran (anak Lydia) n baby cot to baby(A.N.A) lum ader nama lgi la..
Weekend nie aku nak pi cari kat Toy’s ur us.

Luch time tadi aku berjaya jugak booking Seri Malaysia Hotel for our coming holiday. Sutra Beach Resort dah booking pun last week.coz kitorang planning dok 2 hotel yang berbeza.1 day aku nak enjoy kat beach and 1 day lagi nak shopping kat Kuala Terengganu.

Yang aku peliknyer,last week aku nak booking Sri Malaysia,katanyer dah full. Tadi saja gatai2 tangan aku try call tanya skali lagi.Tup tup ader pulak..mesti budak b4 nie malas nak check kot..
Ok,dah settle pasal hotel sume.lega aku..maklumla,husband aku kan jauh..so preparation sume aku la kene buat.huhu..i need to plan everything. Cadangnyer nak dok apartment coz yg pi pun ramai,n meriah cket dpt dok apartment.tp xdpt no contact pulak.xpela dok sri Malaysia pun ok,dekat ngn town dah..kejap ja, nak balik tidoq ja.yg lain2 nak jalan2 KT.

Xsabaq aku nak jalan2.skarang pun otak aku asyik pk jalan je..n insyaallah aku dlm proses nak booking lagi tiket flight pi Bandung pulak. Arap2 sayang dah balk trus April depan..

Cukup Sudah..

Ok cukup sudah untuk minggu ini..sambungan entry honeymoon akan diteruskan weekend depan pulak..cuti lama.aku dok umah aje.:-)

Adeh,nape pulak 3G nie tiba2 je hampeh.sedap2 aku dok chat ngn sayang terputus pulak.malam jer mcm2 hal la.line mmng xelok langsung malam.

Dah kul 10.15 pm.sok keje pulak..adeh,kejap je rasa.sok kene bangun awal dah.syiok ja pagi tadi aku tidoq sampai kul 1o am.lagipun semalam tidoq lambat apa.dok layan skype ngn sayang.xsalah la aku bgn lambat..hehhe.

Syioknya aku skype sambil layan carta sinar.ader pulak lagu Mega,Pasti..nie mmng lagu fav aku nie.gile arggh melalak ngn sayang xingat.hehe...nostalgia gile lagu nie.Ingat aku masa roommate ngan Diana,suke sgt layan lagu2 Mega.hehe...

Tadi dok layan sayang masak nasi goreng cina..terliuq aku tgk nasi dia.aku yg mula2 planning xnak mkn nasi,alih2 pi kluaq pekena nasi goreng daging pedas,hahah..nie sbb tgk nasi yg sayang masakla..dia dah dok sorang2 kat sana dah pandai berdikari la..dah pandai goreng nasi pun..hehe.nanti balik leh try masak kat b la yer..:-)

2nd Honeymoon to Langkawi..

Saat kaki melangkah............


Our 2nd honeymoon to Pulau Langkawi on 22 Dec till 24 Dec 07..
Drive from Penang (my mom house) till Kuala Perlis.Masyaallah,jetty ramai gler org time nie.maklumla cuti sekolah.Lebih kurang 2 jam jugakla kitorang tunggu ferry..huhu.

We stay @ The Lanai Resort..sampai2 je trus posing.hehe.Resort nie mmng best.Private beach dia pun sgt2 bersih.Ramai giler Mat Saleh n orang Arab kat resort time nie..bersemangat aku n hubby nak mandi swimming pool n beach. Tp oleh kerana perut tengah lapaq,pi pekena nasi goreng dulu kat area Pantai Chenang.

View from our room..

Posing manje2 dlm bilik..heheh:-)i miss this moments..huhu.

Menu petang kat Pantai Chenang.restaurant nie tepi jalan je..ape ntah nama dia..sedap nasi goreng dia...tambah2 ader pulak seefood tomyam fav aku...

Lepas makan terus balik bilik salin baju..p mandi pulak.amboi amboi..seronok benar sayang mandi yer.aku pun xketinggalan mandi jugak..tp pic cannot publish here :-)

Dah puas mandi swimming pool sambung pulak kat beach..sampai petangla.Malam nyer kuar ke pekan Kuah..shopping.

The next day kitorang ke Geopark langkawi..naik cabel car Gunung Mat Chincang..Beratur dekat 2 jam jugakla baru dpt naik.Agak2 nak sampai je turn kitorang aku dah mcm seram sejuk je nak naik..gile argghh,aku kan penakut sikit ngn ketinggian.hehe..xsangka aku berjaya jugak sampai ke atas.Tp rasa mcm dah serik je naik..skali seumur hidup je aku naik bende nie..hahha.takut sehh..

Dah sampai atas barula sronok..dlm cabel car tue bukan main diam je aku..takut la katakan..hehhe..

Ok dah turun pun..huh lega.selamat dah aku turun ke bawah.Bukan ape,aku dok tringat citer abah,boy n adeq yg depa naik cabel car nie tiba2 stop tengah2 nak turun.coz time tu angin kuat sgt.xboleh truskan perjalanan.giler ngeri aku dengaq.tu yg buat aku lagi nerves tu.hehe...tp nak try punya pasal..sanggup tu.

Meneruskan perjalanan lagi skali ke pekan Kuah..kali nie p shopping pinggan mangkuk kat mama n mak pulak.banyak gile aku borong pinggan mangkuk..vision,corelle,corning ware.tp tuk mama n mak jela..untuk kitorang blum lagila..mana mau simpan.lagipun kang nnt kuar yg latest2 design nyesal pulak.hehe..tp aku mmng suke sgt ngn design correlle.berbaloi beli.simple,ringan n sumela.rasa mcm nak order je kat sape2 yg ader kat US tue.aritu aku ader jugak tanya kat shopping2 blogger yg ada kat US kot2 leh order..tp mostly xnak pulak.adeh,klu tak pakai jer design yg ader jual kat Mesia nie.Klu order dari US trus leh la cari design2 yg xdak kat sini..hehe.ngada2 pulak.Kat mama aku just tambah aper2 yg patut je.Aritu abah dpt hadiah tournament Golf dia.dpt Correlle tu..dinner set.Best gile.. Kat MIL pulak belikan set Vision.mmng berbaloi beli kat cni.murah giler.Choclates pun borong xingat..nak bawa balik opis aku n sayang lagi.biasala klu pi mana2 mesti tringat kat kawan2 kan..dah menjadi kebiasaan aku klu kuar jalan2 mesti aku akan bawa balik sourvenir to kawan2.

On da way kat tepi pantai ape ntah kitorang singgah pekena pasemboq,rojak n laksa..adeh,sumpah sedap gile laksa nie.terliuq aku tgk gambaq nie balik..tgk mcm simple je laksa dia..tp ya rabbi punya la sedap.aku dahla hantu laksa...

Ok,dah nak balik dah.Pas check out je lagi skali pi posing kat tepi pantai..

Tengok la barang2 ktorang..Banyak bukan.dah macam nak bawa balik meniaga pulak..dok 2 malam xkene tax la..untung tue.Penat jugak nie nak usung masuk dlm ferry..hehe..xpa,skali skala ja pi Langkawi.Tp aku akan pastikan sebelum masuk umah baru kami,skali lagi aku nak pi Langkawi.pi borong pinggan mangkuk lagi untuk kitorang pulak..hubby pun dah bg green light dah..heheh..best nyer.

Our 1St Honeymoon to Sabah...

After settle everything our wedding,ooohh,dgn hati yg begitu indah kitorang ke Kota Kinabalu, Sabah for our 1st honeymoon…

actually aku dah booking trip nie dari bulan 10 lagi..ticket flight n the hotel..xde la kalut di kemuadian hari..:-)sebelum pergi pun aku dah bnyk study selok belok jalan kat area KK n Kundasang coz kitorang drive kat sana..barula enjoykan?xdela nak ikut schedule sape2..ikut kitorangla nak jalan2 mane..tp mmng happening la..n sgt adventure drive tempat baru.

aku mmng sgt2 happy dtg Sabah..dah la xpernah pi lagi sblum nie..bnyk2 negeri kat Mesia nie Sabah je aku lom pi..mmng sesuwei la ku pilih Sabah nie as our honeymoon place..Sampai2 je airport kitorang trus amik kete sewa..1 hari jalan2 KK n 2 hari lagi Kundasang..n trus menuju ke tmpt penginapan kami..Berjaya Palace Hotel..

Honeymoon Trip
Date :4 Disember 2007 - 6 Dec 07
3D/2N

Sementara nak check in..posing dulu..


Pas je mandi n rehat2 kejap kuar pulak jalan2 around KK..kitorang jalan2 kat Handicraft Market.aku suke sgt tgk rantai,gelang tgn n brooch yg dibuat dari batu mutiara…bnyk gakla kitorang beli untuk aku,mama,mak,syida n k.nana..n also sourvenir to kawan2 kat opis..for laki lak aku belikan diorang butang baju melayu mutiara ..so nice, malam harinyer kitorang sempat menikmati suasana pasar malam kat area Kk..yg paling aku teruja ialah kat sini jual ikan siakap,udang,sotong baker melambak2..murah2 lak tue..xmcm semenanjung,nak cari siakap bakar pun susah..:-)
Kitorang dinner kat sana je..mkn nasi lauk ngn ikan baker..marvelles..

Tpkan Sabah,kul 6 je dah mcm kul 8 pm..xsyiokla nak jalan2..balik bilik terus tido..penat seharian berjalan2 kat town KK..kitorang jalan kaki je coz time tu g town naik cab dari hotel..sok pagi dah nak check out gerak ke Kundasang.

On da way jalan Kundasang,singgah lagi kedai2 tepi jalan.bnyk jugak jual barang2 kraftangan.cuaca pun sejuk n cantik mata memandang.sepanjang jalan dah nampak gunung Kinabalu.xcited nyer...


Singgah jap kat Kinabalu Park.round2 tgk pintu masuk nak hiking gunung..:-)maklumla hubby kan ader planning nak panjat gunung Kinabalu ..skali dah kene p Paris terpaksala cancel.huhu..


Perjalanan di teruskan lagi ke Kinabalu Pine Resort.Sampai2 je terus posing..xnyesal aku booking this resort.mmng sgt2 cantik..memang betul2 berhadapan ngn Gunung Kinabalu.Tempatnye mmng sejuk, atas bukit.Banyak jugak pokok Pine.


Petang pulak kitorang ke Poring Hot Spring.Kat ctu hiking pulak lagi.sebab nak naik Canopy Walk punya pasal la.hehe..gayat sehh..aku dahla penakut tempat2 tinggi..ahhaha..boleh pulakks!!dah penat2 naik bukit..turun bawah rendam kaki dalam air panas.huh..legaaa.....

Dah nak balik dah..

View from our room..

Sebelum ke airport singgah pulak ke Pantai Tanjung Aru..posing xingat!!hikhik...