Thursday, April 29, 2010

Yay! Baju baby dah pun dibasuh...

Papa dah basuh baju baby :-)
Thanz to sayang yg bertungkus lumus basuh all the baju, n barang2 baby sumer :-) basuh tangan tau..no mesin basuh..n siap sidai n lipat sumer skali masuk dlm bakul..nie kes aku kene dok rehat jerla..xbole buat ape..heheh..itula, awal2 aritu nak basuh rasa mcm awal lagi..skrg baru rasa xmenyempat dah ..tambah2 doc bgtau kene deliver awal nie..takut nyer....:-)
Skrg sume dah settle cume baju2 nie belum lagi di pack masuk dlm beg je..by this week kene siapkan jugak. dah xbole nak tangguh2 lagi dah..heheh..baby cot pun kene settle weekend nie jugak.:-)

1st round..baju2 harian, towel n blanket

eee, rasa seronok pulak bile tgk baju baby dok bergantungan kat ampaian.

2nd round, mitten n booties, kain lampin n baju jalan2 baby.

I Was Admitted To a Ward..

Right now, aku masih lagi bercuti merehatkan badan yg xberapa nak sihat lagi nie...seminggu cuti...doc kasi cuti tau, bukan saja2 cuti :-)
Last Saturday, ader check up ngn Dr Fatimah kat Pakar An-Nur. Pukul 8.30 am dah siap daftar, tp turn nyer kul 11.30 br dpt masuk jumpa doc. Sangat ramai ibu n bakal2 ibu yg sama tujuan nya ngn aku. So, dah alang2 lambat tue g lepak sarap aper2 yg patut ngn hubby. Kul 10 lebih baru kami masuk balik.
Aku terus g check bp(blood pressure) n air kencing. Jeng jeng jeng..nak tau dak bp aku time tue brapa?xsangka naik sampai 150..yg atasnyer..yg bwh aku xingat..huhu..tinggi nyer...terus nurse tue soh aku rehat kejap kot2 aku penat berjalan b4 tue. Aku pun rest la kejap dlm 15 minit then dia panggil test sekali lagi. Kali nie dah turun cket ke 139, tp still lagi tinggi.
Time masuk jumpa Dr Fatimah, bertalu2 soklan dia tanya aku. Naik risau jugak la..
Nie antara dialog2 antara aku n doktor..(tp nie versi ayat akula)
Dr : Awak memang ader darah tinggi ke?
Aku : Xde doctor..
Dr : BP awak tinggi sangat nie. bahaya tuk awak time nak deliver nanti..Saya kene selalu
pantau awaknyer bp. Hari Isnin nie datang lagi tuk check bp je, if still tinggi lagi awak kene
admit 24 hrs. If still lagi tinggi, dengan keadaan awak camni , saya kene kuarkan baby
by week 37..xbole tunggu lama2.
Aku : (makin berdebar2 jantung aku, dlm hati berdoa xde ape2 yg berlaku)
Dr : Ader sape2 dlm family yg ader darah tinggi?
Aku : Ader doc, my father..
Dr : Ooo, darah tinggi nie sllnyer disebabkan family jugak, selain tue ianya mudah jugak
kena kpd wanita2 yg pregnant, especially biler dah masuk 8 bulan.Ok, skrg saye nak check
baby awak pulak..
Aku pun naik baring atas katil, alhamdulillah..baby bergerak aktif, n now dah 2.1kg. Mencapai weight yg sepatutnya. Cuma ibunyer jer yg xberapa nak sihat sgt. Mengikut kata doktor, mungkin aku terlalu stress n penat..yezzzzaa! itu mmng sgt2 betul..malam b4 tue travel from JB, tido lewat jugak..bangun awal terus g klinik. Klu pk2 balik mmng aku sgt2 aktif time pegnen nie..tiap2 minggu travel..weekend lak kuar g shopping. Hubby nak g Jb pun aku xkasi sbb if kat JB nnt xtau nak shopping mana dah..heheh..bole gitu? Thats y la i lg rela balik umah sendiri, lagi syiok..leh la kemas barang2 ape yg patut.Lagipun bile dah sll travel xdela rasa penat pun, rupanya darah pulak yg naikkan?..patutla lately rasa susah sgt nak bernafas..especially time nak tido..pastu kat opis jantung nie siap berdebar2 lagi..lagi2 bile ader yg suke buat kecoh (ahaha, bdk2 opis mesti tau punye).
Ok, straight to the topic. Ari isnin nyer aku terus g check bp darah, n seperti yg dijangkakan..still lagi tinggi.Xturun2 pun. maintain 139. Puas aku berehat xgi mana2 weekend tue, sbb doc pun dah pesan 2 hari ni u duduk je umah baring jgn kuar shopping. huhu..
Pastu masuk jumpa doc terus dia kasi surat admit ward. Lebih kurang 45 minit jugak kot nak settle everything, bayar deposit sume baru dpt bilik. 2 person per room. Tp mujurla katil 1 lagi tue dah nak discharge by 12 pm. So boleh la hubby jaga aku semalaman kat ctu. Klu tak xbole nak tunggu.
Antara bende yg diorg nak pantau kat cni ialah BP every 2 hours, ECG (check degupan jantung baby) 3 times in 24 hours, amik darah n air kencing for detail check.
Opps! dah panjang dah nie.. kite tgk gambaq la pulak yer :-)

Lily Room...(rumah pun dah type Lily, bilik ward pun dpt Lily lg..)
Huh..gemuknyer tangan aku :-)
Eh eh, cam syiok pulak dok dlm ward..:-) Syiok sbb dapat makan sedap kot, pastu suami pulak sentiasa ader di sisi..yg penting xyah pk stress keje lg :-) Tp time nie asyik kene sound ngn nurse je soh aku baring, jgn duduk2 camni..hehhe.xlarat la nak dok lama2..aku bukan sakit pun..hehe..darah je tinggi ..:-p

Souvenir from Hospital Pakar An-Nur. Senang, pasni dah xyah bawak toiletries lg..

ECG time...nurse sedang memasangkan wayar2 atas perutku..sambil mencari2 jantung baby.

Process mengambil masa 20 minit b4 kuar result. Lenguh gak badan nak straight gitu..jantung baby yg dengar dr mesin sangat la kuat degupannyer..naik konpius gak aku bunyi ape..siap hubby tanya nurse lagi bunyi apekah itu?heheh..rupanya bunyi jantung baby kitela sayang...:-)

Ok, 20 minit sudah. Kuar pun result. Mengikut kata nurse jantung baby kene more then 120 bacaannyer..alhamdulilah..baby sihat.

Nie malamnyer result..sangat aktif..siap melompat2 lagi time nie..tp dr dulu lg aku dah dapat kesan malam nyer gerakan lagi lebih aktif dari siang..
Yay! dah nak balik....tgh tunggu diorg settle everything termasuk lah borang nak claim ngn insuran Prudential. Tp kene bayar dulu, hospital nie bukan panel Prudential.
Xsia2, kami amik insuran ngn Kak Khairun, sgt senang berurusan dengannya :-)


Check Up seterusnya this coming Wednesday. Semoga semuanya berjalan ngn lancar. Both ibu n baby sihat...Aminn.

Wednesday, April 21, 2010

Penangan Minyak Urut..



Right now i'm addiccted to this minyak urut....


Taddaa...


Minyak urut Serai Wangi + Limau Kasturi


Minyak angin yg skrg nie aku dok usung je ke mana saja. Even g jalan2 shopping..:-) Buat urut kaki yg semakin membengkak ..Dulu2, b4 pegnen g mana2 nak wangi perfume je..tp skrg nie rasanyer dpt bau minyak angin lagi sedap kot.heheh..sian la kan klu yg xsuke bau2an cenggini, mau tutup idung diorg nie lalu sebelah aku..:-)

Sebelum nie aku dah pernah try minyak pala, gamat n kayu putih..tp yg nie yg paling best baunyer. Lagipun rasa berangin nyer sungguh la nyaman. rasa cam nak ngurut kaki jer tiap masa.ahha..klu kat opis, kejap2 aku g masuk surau g urut. Maklumla, klu duduk kaki tergantung lagila rasa cepat kebas..so, opismate2 yg dok kat area aku tue dah biasa sgt la dok bau minyak angin aku..heheh ..xpe, xlama dah..xsampai sebulan jer lagi dok opis..pastu saya cutii!!

p/s: to hubby: dah ader minyak urut yg best nie kene sll tolong urutkan kaki la yer :-)

Sunday, April 18, 2010

Weekend @ Jb bersama yg Tersayang..

X dirancang, x disangka..

Weekend bersama yang tersayang..my lovely hubby :-)

Supposedly, this weekend saye sorang2 jer kat jb..coz nak balik terasa mcm penat. Nextweek nak balik lagi, ader check up kat An Nur. Dah la ngan condition sekarang yg xberapa nak cergas lg. Mudah semput..
Lagipun hubby lak nak attend Annual Dinner opisnyer..so, we decided aku kat jb n hubby lak spend his weekend kat sana je wif his family.

Khamis mlm jumaat tue, aku bgtau la hubby yg aku sorang jer kat umah weekend nie, coz roomate lain sume balik. N hubby lak tiba2 bgtau yg dia pun macam xnak g dinner tue. B4 tue aku bgtau mama yg aku xbalik this week, n mama beria pesan jgn dok sorang2 coz takut la ape2 berlaku. Tp, pk2..nak sape teman pulak kat umah nie?..b4 nie ader Hajar my exopismate, leh la ajak teman..tp skrg dia pun dah balik keje kat KL..so, xde la lg geng yg leh teman klu saye keseorangan di sini..:-(

Lagipun lately if dok sorang2 kat sini terasa sunyi sangat...ngn uncle sebelah umah nie pun dah lama xnampak..mana dia pi ntahla..anak2 nyer ader la tp biler dah larut malam baru la diorg balik...ntahla, tp mmng terasa sgt kesunyiannya.

Kali nie, hubby datang drive ketenyer. Coz, my car dah pun tinggal kat sana..xlarat dah nak drive kat sini. Lagipun dah xsampai sebulan lg jer i nak cuti panjang...xsabar sgt dah nie..rasa nak rehat jer...:-)

Thanz to sayang yg sudi melayan karenah wife nyer yg macam2 lately..:-)N thanz jugak for coming here...nanti last day b4 balik nak dtg lagi..


Hari sabtu nyer kami ke Jusco Tebrau. Niat pertama aku nak dapatkan playmap yg aku idam2kan for my baby kat Toys Ur us. Dengan harapan ader lagi sale for member card. Tp sayang, Fisher Price nyer playmap sudah abis....tinggal brand lain aje..adusss!!frust betul..tp at last aku amik jugak yg lain tue, ..ok la design nyer..cute jugak.Hubby pun lebih prefer yg itu...lagipun harga pun a bit murah compare yg asalnyer aku nak. So, dah alang2 murah aku pun tambah la lagi toys tuk baby..buat gantung kat stroller or baby cot..hehhe..padahal dua2 tu lom ader lagi...xsabar tunggu baby fair 7-9 May nie kat Midvalley...Insyallah, xde aral pagi2 buta lagi kami dah nak bertolak ke sana...hihi..xcited tul..

Biler masuk jer Mom's Care, macam2 lagi berkenan. Dapat lgi sehelai baju jalan2 tuk my baby, Diapers bag n also cute pink album buat koleksi pics my little princess.

Barang2 sumer my hubby dah bawak balik letak umah kami..:-)

Malam nyer we had dinner at Senibong...sgt puas hati...kenyang sekenyang-kenyangnya.

Today, kul 2 pm hubby dah gerak pulang. Riso jugak aku klu balik lewat2, maklumla sekarang nie petang2 jer hujan ngn ribut petir lagi..bahaya drive hujan2.N alhamdulillah, kul 5 pm sayang dah selamat sampai kat umah.

Miss U Sayang...........


p/s: sambil2 dok berblogging nie sambil dok layan Mentor..1st time aku tgk nie..lawak la sgt..adusss, xleh komen lebih2. :-)

Wednesday, April 14, 2010

Lagi koleksi utk Si Buah Hati ;-)

Last weekend me n hubby ngan semangat nyer kuar bershopping kat Sogo. Last minit nyer decision..terus serbu..Actually niat asal nak g cr baby cot, tp lain pulak jadinyer..biasalakan :-)

Owh, bende yg paling aku nak highlight kat sini..selama dok bershopping tue, mau dekat berapa kali aku asyik stop berehat..huhu..dah cepat semput sekarang nie. Xmampu dah nak berdiri lama2. Tapi apakan daya, nafsu nak bershopping tue semakin membuak2 so pandai2 la nak cover...Kejap2 g masuk toilet urut kaki ngn minyak pala yg dah jadi kewajipan usung sana sini..ok la cket.Nie sbb kes kaki bengkak la..sengal jugakla klu berdiri lama2...Tapi nak ke asyik memerap je dlm umah..owh tidak2..sanggup lagi kuar jalan2 tgk2 barang wlpun xde la nak beli ape sgt dah..heheh..

Cam malam Saturday tue la, dah penat seharian memerah otak amik exam PTD (chewah2,1st time nie try, ader rezeki insyaallah, klu xde kite try lagi di lain hari) balik umah tue terus aku ajak hubby g Alamanda..padahal 2,3, barang ja aku g beli..itu pun sbb nak jugak nampak hasil kuar malam tue..ahaha..pastu lepak mamak kat Precint 8, makan2 sambil layan Piala FA.

Opss! Dah terlalut ke mana ntah nie..lain yg nak aku citer ke mana pulak aku bawak pi ...ok, back to Sogo :-)

Nak g Sogo punya pasal nie sanggup bangun awal..xde la awal manapun tp sbb weekend kan..rasa lebih nikmat if dpt bergolek lama2 atas katil..heheh..nak sampai awal tue bukan ape, tau2 la klu lambat sampai kat area Jln TAR tue, jam la jawabnyer..nak parking pun ssh...

So, untuk breakfast kami pagi tu haruslah aku sediakan makanan2 yg sgt senang tuk dihidangkan..cuma masak air jer tuk bancuh susu Anmum aku..ini kojo sonang..heheh..



Tadaaaa...

Hasil yg tak tersengaja aku beli..Actually, sume barang2 nie dah ader dah pun..tp saje buat tambah lagi koleksi..aku mmng pantang tgk barang2 Bumble Bee..mmng cepat sgt teruja..sgt2 CUTE...eeee geram jer..rasa nak kutip jer serba satu buat koleksi..ahhaa..lagipun tgh ader sale..mmng berbaloi..sayang pun dah nampak sgt teruja jugak bab2 nak beli brg2 baby nie..siap soh beli legging lagi..heheh..xsabar nak gayakan baby yer..sabar yer papa :-) pasni kite shopping kat blog pulak yer, lg rambang bijik mata :-)


Lain yg nak di cari lain pulak yang terbeli...

Bumble Bee Dimple Pillow, Socks n Swaddle Blanket.


Pigeon Romper n Socks

2 helai shirt Hallmark..

This cute shoes, papa yg pilihkan for our little princess..hubby nampak jer shoes nie, cepat2 dia masukkan dlm bakul..:-)

Fairy Bunny Mobile, adiah dari Mak Long n bakal cousin dlm pewut makLong..:-) Nanti kite cr present tuk cousin kite lak yer ..best nyer, nnt kuar2 dah dpt cousin yg sebaya..insyaallah..doa semoga kite dua selamat melahirkan baby yg sihat n comel yer K.Nana...aminnn..


B4 going back, we had lunch at Secret Receipe..niat asal nak mkn Nasi Beriani n air mangga feveret kat Restoran Insaf tp kaki dah xmampu dah nak menapak..so cr yg dekat jerla.



Thai Fried Rice for hubby..

Chicken Cordon Blue utk saye...

Monday, April 5, 2010

Checklist Barang Baby....

Alhamdulillah, almost barang2 baby dah pun dibeli. Cuma tinggal Breast Pump, baby cot, stroller n car seat jer lom settle lagi. Masih di dlm pencarian lagi..:-)

Last week, biler tinggal sorang2 kat umah tue..ngan rajin nyer i g kemas stok2 barang yg masih dlm plastik beg lagi. Sambil ngemas sambil snap pictures..hehhe..tp till now baju baby lom basuh lagi la :-) n barang2 pun lom packing dlm beg lagi. MIL dah pesan skrg dah leh start packing pun..tp lom amik mood packing lagi. hehe..insyaallah, nnt aku start cuti br ingat nak packing. Lgpun aku cuti awal, 1 month sebelum due date. Sempat lg kot nak pack..

Ok, jom tgk barang2 baby saye nie...:-)



Opps! Banyak nyer barang pink kaler...:-) baby gurl ke??Insyaallah.....
Ok, jom kite zoom satu2 yer...

Bedding Set



Bathing & Grooming





Feeding/Breastfeeding

Clothing




Others









Sunday, April 4, 2010

Jalan2 Weekend..

Last Friday, kami ke Alamanda g beli barang2 dapur. Kuar umah pun dah kul 8pm. Shopping till kedai tutup..kul 10.30..then we had dinner kat mamak Precint 9. Lewat punya dinner. Nie gara2, minum petang yg sgt banyak.. i jamu hubby dessert dan juga cucur udang. Terus kenyang nak dinner.


Teh O Panas, Cucur Udang n Puding laici...


Pastu balik umah lebih kurang 12 am. Sambung pulak layan citer kat tv till 3 am. Huh..penat badan...Sok nyer aper lg, lambat la bangun pagi..:-) Kul 10am kot baru kami breakfast. Simple breakfast, roti wif baked beans.

Roti wif baked beans n scrambled eggs..


Saturday, masa tuk jalan2 lagi...1st destination..g settle utang piutang. Biasala awal2 bulan..rutin wajib la g atur bank..then kami ke KLCC..niat nyer nak ke Toy's R us, cari playmap Fisher Price yg tgh sale skrg nie..tp dah abis. Klu tau awal2 lagi aku dah beli kat Toy's R Us Jusco Tebrau..berlambak lg stok..huhu..hopefully ader lagi la yer..sgt chomell n harga pun berbaloi2 after less for member card.

Sunday, time to rehat2 pulak. Tp awal pg we breakfast kat Bangi Kopitiam then g singgah Butik Manjaku. G tambah barang2 baby lagi..nanti free i buat entry checklist barang2 baby yg dah pun dibeli..:-)

Dessert Of The Day..:-)

I'm trying to make this dessert last Friday :-) Thanz to Zue, kasi receipe..

Puding Laici...Easy To Make and Fun To Eat :-)

Friday, April 2, 2010

Last Check Up @ Pakar Puteri, Johor

Wednesday lepas, my last check up ngn Dr Noraini..Till baby 7 month jer Dr Noraini yg pantau my baby. After this insyaallah, i will transfer to Pakar An Nur Bangi wif Dr Fatimah pulak..Coz i already choose hospital tuk deliver nanti...huhu, lagi 2 bulan jer lagi...ibu can't wait to see u la baby :-)

B4 balik, Dr Noraini give all the report termasukla segala report darah yg buat kat laboratory aritu. Then kene 1 injection kancing gigi..huhu..mujurla hubby pun ikut skali coz after that kami terus balik KL. Klu tak mau kebas tangan aku drive balik sana..Mulanya plan nak balik sorang ja, sian lak hubby kene amik cuti tgh2 keje bnyk tue, br blk site bnyk report nak buat..tp mujurla hari b4 cuti tue dia sempat abiskan keje plus big bos pun ok je dia nak cuti..so malam Tuesday tue hubby pun dtg la naik bus kul 10.30pm bertolak dr Pudu..n sampai JB at 2.30am.

N aku pun aper lg, cuti n mc la till today..:-) lagipun tgn yg kene cucuk nie pun bukan main lenguh lg..if aku tak balik pun mesti aku mc jugak..heheh..nie dah masuk ari ketiga baru la rasa kureng cket..klu tak mau angkat tgn pakai baju pun terasa tau..

So, sekarang i sorang2 la kat umah..hubby pun lom balik lagi..semalam pun dia balik lambat sbb ader discussion simulation ngn bos nyer..hopefully, arini leh balik awal la coz nak aku plan nak ajak sayang g Alamanda nak beli brg2 dapur. Banyak barang2 dah xde, biasala awal2 bulan sumernyer abis..kene g beli gak nie..:-) Also nak cari present tuk Besday my Dad n tuk my MIL..

Ok, nak g sambung buat desert yg i tgh buat tue..nak tau aper? tunggu....next entry ya!:-)