Sunday, February 21, 2010

So Many Entry Today..

Banyak nyer entry dah berjaya aku siapkan arini..Maklumla, nextweek xdpt buat..minggu nie tinggal laptop kat hubby..malas nak bawak balik. Coz this coming Thursday balik umah lagi :-)

Ermmm, kejap jer dah nak kene balik JB ..Malam nie balik kul 9 pm wif Rock n Aja..N Rock pun nak menyinggah lawat umah i dulu..jemput2.

B4 tue nak kene settle keje2 umah yg belum siap..nak lap dulu dapur yg still berminyak. Td masak nasi goreng n cokodok pisang tuk hubby. N japgi nak goreng samosa yg masih lagi berbaki dlm freezer tue.

Then nak susun bj yg baru jer lipat masuk dlm almari n sapu cket kat depan tue. Ok got to go now..

---Bubbye--

Welcome to Hard Rock Hotel, Penang...


Hah, ini dia plan yg sebenar nyer kami nak jalan2 ke belah Pulau. Mulanyer nak ke Batu Feringghi, mau makan laksa n rojak..Tp org ramai sgt coz bnyk family yg bawak anak2 diorg mandi laut. So nak parking pun agak ssh gak la..jalan nak ke Batu Feringghi pun agak jam sbb bnyk kete yg parking kat tepi2 jalan..so we decided terus ke Hard Rock Cafe Hotel, since dibuka belum pernah pun jejak kaki ke sana. N also nak g ushar2 Tshirt Hard Rock Cafe.

On Da Way To batu Feringghi..Snap dr dlm kete jer..jalan tgh jam.


Welcome To Hard Rock Hotel...

1st tuju terus ke Rock Shop..Ramai gak org time nie.Ramai org luar yg datang bercuti, sambil borong souvenir kat cni.


Antara souvenier2 yg boleh didapati di Rock Shop...

TShirt for hubby n small glass for our collection..B4 nie dah ader Glass from Hard Rock Cafe Paris

Dah abis membeli belah, we all masuk jalan2 dlm hotel pulak..Lobby nyer pun ala2 santai jer..sungguh tenang..terus plan ngn hubby next time balik Penang bolehla tido 1 malam kat sini..layan malam kat cni pasti syiok...huhu :-)

See, sgt santai kan..sambil dihiburkan ngn lagu2 dr live band kat tgh2 swimming pool tue..pastu layan swimming lagi..mmng best..if tido sini leh la berenang2 sambil pusing kat tengah2 tue..

Swimming pool keliling hotel..sgt besar..

Aktiviti jugak bukan aje kat area hotel jer..leh g ke pantai layan macam2 aktiviti kat ctu..Time nie mmng panas terikla..aku lak tertinggal topi dlm kete..sia2 bawak..so dah macam g berjemur la..abis berbelang2 muka..:p


Antara aktiviti yg boleh dilakukan, naik payung terjun..(nie tuk sape2 yg xtakut ketinggian la) klu aku ngn sayang awal2 lagi dah tolak..ahahah..ngeri aku bende2 tinggi nie..leh luruh jantung..huuhu..then leh naik kuda n motor besar(aper ntah org pgl) tue jugak..


Layan posing jerla..

Pantai yg sgt cantik..sekali sekala balik Penang layan beach camni mmng best..

Ukiran2 patung yg ader dlm hotel..

Dah puas seharian berjalan, terus balik umah. B4 Maghrib dah sampai coz janji ngn mama n abah nak g umah maksu pulak. Coz aku ader bw balik adiah2 kawin yg sgt bnyk tue n rasanya xterguna tuk bg kat diorg.

Kat umah maksu makan sedap lagi..dah tau dah klu pi umah dia mesti dpt makan masakan kampung yg betul2 hasil dr cucuk tanam dia. Sampaikan ader makanan yg aku xpernah makan pun dihidang nyer..ahaha..antaranya ialah ulam buah genuaq(ahaha..tull ke). Rasa nyer macam petai tp lagi walla la bau dia dr petai..mula2 tue aku ingtkan buah jering..coz jering pun aku xpernah makan..heheh..pastu dia hidang ubi kemili pulak (yer ke?aku pun xsure sgt ubi nie) makan ngn kelapa dicampur gula n garam..try ajer..leh tahan gakla..tak amik gambaq!!frust betull!!

Pastu b4 balik maksu bg pokok kari, pandan n serai bg kami bawak balik tanam belakang umah...memang puas hati betul balik Penang kali nie..macam2 dapat bawak balik..Mama pulak bekalkan buah pisang Awak tuk buat goreng pisang n cokodok..nie mmng feveret aku n hubby n also mee sanggull..huhu..bekalan dr utara..:-)

Tak taula biler lg dpt balik..tunggu mama n abah dtg cni jerla..pasni perut dah besau xlarat dah nak balik. Naik flight pun dah tak lepas. Deliver n pantang pun kat cni jer..xsabar tunggu my mom dah sihat n leh dok umah kami lama2..;-)



@ Gurney Plaza

After jalan2 kat Chorowstar we went to Gurney Plaza. Mula2 tue ingtkan banyak kedai yg tutup, tp sampai2 jer tgk bnyk jer kedai buka. Ader la jugak yg still tutup lg. N org pun ramai jer seperti biasa. Chinese2 pun still ramai. Raya prefer jalan2 kat luar kot.


On da way to Gurney Plaza...


Setelah berharian-harian penat bekerja, weekend bolehlah berjalan2, shopping, makan2 n minum2 :-)

Toilet pun bukan main cantik lg mural nyer..

Aussino tgh sale lagi...cute2 nyer barang2 baby..nak membeli member card xbawak,klu ader member card ader extra lg 10%..lupa nak pinjam Lidia..heheh..

Dah penat2 jalan, minum dulu @ Starbuck, sambil amik angin laut..Masing2 jugak sibuk dok layan wifi..

Chocholate Ice for me n Caramel Ice for hubby..huh! melompat2 keriangan baby dlm perut hari nie dpt makan mcm2..ehehhe

Then, ke destinasi yg paling best seterusnya.....:-)

Con't Next Entry....(bg bnyk entry la katakan..huhu)

Jalan2 @ Penang :-)


Lastweek, cuti CNY aku n hubby back to Penang selama 3 hari. Hari Ahad tue, seharian we all jalan2 cari makan best kat sana. Rutin wajib setiap kali balik kampung..hehhe. Tp b4 tue, sampai je umah Sabtu tue, abah bawa kami sefamily lunch kat Kepala Batas. Tempat wajib jugak if aku balik sana.. mmng puas hati sbb dpt makan seafood bakar, sambal machang n ulam-ulaman yg sgt bnyk n sedap. Pictures xamik pun..xsempat dah..dok2 jer terus jamu selera..heheh.:-)
Ok, actually entry nie nak citer jalan2 kami Sunday lepas..Kuar umah ~11am, terus g cari tempat nak lunch. 1st plan nak makan ikan bawal goreng bwh pokok kelapa sawit (b4 nie dah pernah buat entry psl kedai mkn nie) kat Juru. Tp tutup la pulak. Cuti raya la katakan :-) Then dah alang2 dok area Juru so we decided makan kat Mamak Pelita Nasi Kandar je..

Lom kul 12 pm, dah sepinggan nasi kandaq masuk dlm perut..huhu..marvelless!! Boleh teruskan perjalanan ngn perut yg sudah kekenyangan :-)


Then, kami terus gerak ke Penang (pulau la)..Alhamdulillah, jalan pun xdela jam sgt cuma kat ujung2 dah nak exit jambatan tue jer agak slow jugak..ader xcident la..langgar bontot kete, 3 bj kete kot klu xsalah aku. Then kat area nak sampai Chorowstar tue pun slow jugak, coz ader sambutan CNY kat satu restaurant Cina kat ctu. So ramai la pelancong2 yg lalu situ amik peluang amik gambaq. Aku pun sempat gakla snap diorg dok menari naga dr dalam kete..


Tempat pertama yg wajib disinggah..Pasar Chorowstar.



Buat apa kat sini?Hahh!! Makan lagi...Takua Rendang (cucuq udang) wif ais manis (air sirap)..


Ermmm, sungguh menyelerakan!!

Borong buah jeruk tuk kasi jiran2..

Sambil jalan2 sambil dok ushar barang...Ok dah abis pusing2 cni kami ke tempat lain seterusnya..

Con't next entry ....

Saturday, February 20, 2010

Minggu Masak Memasak..

Seronok jugak klu tiap2 ari dapat masak camni :-)

Thursday lepas menu kami Ayam Masak Merah, Sambal Telur n Sayur Campur..Then semalam Gulai Ikan Masin, Sayur Kailan, Ulam-ulaman dan jugak sambal mangga..(kampung style)..then today yg I tgh masak nie Ikan Siakap Sweet Sour n jugak Kailan Ikan Masin..simple jer coz jap g nak kuar jalan2 g Putrajaya pulak..saja amik angin sambil2 posing Mak Buyong..:-)

Sayang nyer xde pulak pic2 bahan bukti masakan yg dah i masak tue..heheh..jap g Siakap Sweet Sour kene amik gambaq nie..hihi..

Dah siap hidang jer terus I snap..klu dah start duduk get ready nak makan jer mesti dah malas ..

Siakap Sweet Sour, klu ader daun bawang tabur2 atas tu baru nmpk meriahkan..hehe..xdak la pulak..

Kailan Ikan Masin..


Ooo..pagi tadi aku n hubby g breakfast roti kat Kopitiam Bangi..saja la nak lepak2 minum luaq pulak..Actually dr semalam lg hubby dah ajak ngeteh kat mamak, tp dah pas dinner tue, layan tv terus malas nak kuar..so arini lak la layan makan luaq..huhu..Lunch jer makan kat umah, lgpun barang2 basah sumer dah beli..stok 4 hari punya...

@ Kopitiam Bangi


********

Oleh kerana entry masih lg dlm draft, so alang2 sambung jerla. Br balik Putrajaya, ader konsert artis mlm nie sempena aper aku pun xtau. So kami g jalan2 kat gerai jer..xjadi pun g posing kat tempat menarik. Dah penat dah...Balik umah layan bola ..MU kalah la pulak :-(


Saper yg happy sgt nie..Ibu or baby??:-)

Hah, gerai nie yg plg menarik..ader jual ikan ngn mini aquarium yg sgt comel..Plan nak bela ikan memang dah ader pun, tp lom betul2 survey aquarium camne yg nak dicari...slow2 cari:-)

Thursday, February 18, 2010

Seronoknyer Biler Dapat Peluang Jadi Surirumah..

Seronok sgt rasanya biler dapat peluang jadi suri rumah sepenuh masa camni :-) seminggu woo..cuti dok umah ...mau nya xseronok..:p


Macam2 boleh aku settle kat umah nie (biler lg nak tgg peluang camni)..Bangun pagi, siapkan breakfast tuk hubby g keje (xdela ape sgt, coz hubby just minum jer pun )around 6.30am..then naik atas kemas2 bilik tido.Pagi tadi sempat gak aku layan novel yg br jer pinjam kat mak semalam. Then kul 8.15 am mandi, turun bawah basuh baju, sidai baju, siram pokok, menyapu, buang sampah (rutin harian seorg surirumah)..


Then time to layan blog jap, select pics yg sgt bnyk nie..kul 12 pm br aku start masak tuk hubby pulang japgi..Tp b4 tue aku dok sibuk sediakan cili kering yg dah diblend..cili boh la:-)stok berminggu nyer nie..senang simpan dlm freezer jer..pas2ni msk dah bole amik terus dr freezer..


Tp time membuang biji cili kering tue xpakai gloove la pulak..mau pijar tangan aku sampai sekarang nie..adusss..panas!!!


Menu dinner malam nie ialah nasi putih wif ayam masak merah (MIL nyer receipe), sayur campur, n telur masak sambal.


Tak sabar nak tunggu sayang pulanggggg...kul 5.30 pm japgi sampaila dia :-)boleh idang terus makan..nyum2!!!


ok, cukup sudah diari seorang surirumah ...


Oooo, semalam dah pun saya ironkan sumer baju2 yg dibasuh..3 kali mesin woo..bnyk tul!!


Insyaallah, ader masa japgi i will update story kat Penang pulak..sgt BEST!!!

Pre-House Warming bersama JGC members :-)

Entry b4 nie dah pun aku khabarkan last weekend my geng2 opis beramai2, pulang dr PD telah menyinggah ke rumahku...yerla, dah alang2 ader kat sini..bukan senang diorg dari JB nak turun KL nie if takde hal ..klu yg sll datang tue insyaallah, next2 time leh la singgah lagi yer :-)
Actually dah plan awal pun kedatangan mereka ini..so masak2 sumer aku dah get ready awal2 la..tp xde ape sgt pun yg dijamu..bnyk plan asal xdpt dilaksanakan..satay pun xdpt disediakan memandangkan masih di siang hari, so kedai xbuke lg..
ok, xnak citer panjang2..kite tgk gambar jerla :-)

riuh rendah bersama geng2 kamcengku :-)

Si debab Aisy Zafran tengah layan lena..penat sangat berlari ke sana ke sini kat PD tue:-) super duper aktif nyer budak :-)hehhe..jgn mare ek ibu Lidia..


Layan diri masing2..


Tuan rumah yg dok bz menggoreng nugget ayam..makanan lain yg dihidang, mee goreng, ais cream n buah-buahan..


Tada!! Present for Ija :-) sempena last day Ija kat JGC..sob sob..sedih sgt..kurang lagi 1 geng yg best :-(

Ija sgt2 happy ngn baby Aussino comforter tue..xsia2 kami decide beli yg ini..:-)



My opismate yg sangat best dr kiri : Zue, Fatt, Ija, Aja, Me, Dilla wif baby Iyad Mufid n Lidia..

Bubbye Ija, Gud Luck For Ur Future:-) Insyaallah, nnt jgn lupa ketemukan our baby:-)Semoga semuanya selamat..Aminnn


Aisy ngn gaya azannyer..cerdik tull la budak nie..heheh...:-)buat sume org terhibur..

bubye my hubby...i balik JB dulu...:-( aku pun sekali harungla ikut depa balik JB..ermm,tgl la sayang sorang2 kat umah...



Thanz yer kawan2 sumer sbb sudi dtg ke umah saya ini...nanti2 klu dtg Kl singgah la lagi yer..sonok tull biler ramai kwn2 dtg umah..Insyaallah, nnt2 dah get ready buat betul2 nyer House Warming akan dijemput ramai lagi kawan2..plus ngn geng2 opis hubby lagi..huhu..mesti meriah...:-)