Tuesday, June 29, 2010

Tak Abis Pantang Lagi pun..


Aku yang melanggar pantang..Baru 30 hari pantang dah ajak hubby makan luar. nie kes dok tingin makan Choc Moist SR la, time pegnen aritu xdpt makan coz BP tgg so kene jaga makan xleh mkn manis2,skrg nie la msanya aku pulun sakan..last saturday on da way nak g beli tiket bus hubby balik Kl , konon2 nak singgah minum kat mamak Kassim Mustafa kat Sunway. pastu elok dah sampai nampak SR terus tukar plan..org pantang leh makan kek ke?aku belasah je..tak pantang sangat pun :p

Pastu dah alang2 kat situ, ajak hubby singgah Butik Anakku..shopping lagi baju tuk Ariessa :-) best la Anakku kat situ bnyk baju Disney cantik2..tak mcm outlet lain..puas la aku yg dah sebulan xkuar umah sekali harung aku shopping tuk baby..tak sabaq tgg nextweek dah abis pantang dah atuq plan ngn hubby nak g Sogo n Midvalley..then nak bawa Ariessa jalan2 Alamanda teman ibu n papa makan..:-)

Duduk sini mau 4, 5 kali aku dok ulang g Anakku. Nie kes Tok mama soh cari Cradle tuk si kecik tu la..puas kami cari dari bertam, g Anakku Sunway, Billion, pastu g Sunway carnival sumer takde..last2 semalam ibu n tok abah g Anakku Carfeour baru jumpa..hehe..aku yg dok pulun jalan siang hari xde la rasa sakit..bile mlm je hah..baru ko tau sakit pinggang..tp sat ja pas sapu minyak ok dah la..

owhh, sungguh nikmat biler dapat lepak2 makan camni...

Aku yg gumuks..kene turun 10kg lagi kot..camne klu ader kek depan mata???pasni Herbalife la jawabnyer..nak lasak2 xcersice mcm tak yakin lagi..ngilu je rasa..kene kurus gak ni..raya dah nak dekat :-)



nyenyaknyer Ariessa tito dlm Cradle yg Tok mama kasi nie..macam tuan puteri dia no..nangis2 je terus ayun cradle tue dia pun sambung tido balik..senang tull!


Balik kampung..


On da way balik Penang..

Ariessa n ibu now ader kat umah Tok mama n Tok abah kat Penang. Balik ari Jumaat lastweek after ibu check up.Ariessa tito je dlm kete sepanjang perjalanan..letak dia dlm car seat syiok la gegar2 cam org dok ayun dia..:-) pasni sll la ibu bawa jalan2 yer..

Semalam papa dah balik Kl..papa g work tau sayang..nanti saturday pagi2 papa dah sampai..xsabar ibu n Ariessa nak tgg papa dtg balik..rindu papa lah!

Papa ingat2 kami kat cni yer :-)

Tuesday, June 22, 2010

Idung kecik, tersumbat la pulak..


Camne nak korek idung tecik Ariessa nie??
owwh, last week..2 kali dlm sehari ibu bawak Ariessa jumpa doktor coz idung tecik Ariessa tersumbat la pulak..dah la kecik, ibu pun xtau camne nak korek. Mula nya ibu bawak jumpa doktor kat area umah nenek..pastu leh pulak dr tue ckp biasa jer nie..bdk2 memang cenggitu.nanti2 baik la..siap soh tny kat jiran2 lagi ..ermm,..free jer g jumpa dr tue.ubat pun xdpt..
pastu petang nyer papa balik, still xpuas ati coz tgk ariessa nak nafas pun ssh..siap berbunyi lagi..riso la kami2 nie..terus we decide g Pakar kanak2 kat An Nur..jumpa ngn Dr Khairul Azman yg sgt la soft spoken n tenang je dia handle baby..nak tau dia korek idung Ariessa guna ape? huhu..mulanya aku pun naik takut coz dia soh nurse g amik paper klip..ingtkan nak kepik ape2 ke rupanya mmng nak korek pakai paper klip pun..huhu..gerun ibu n papa tgk.tp bile tgk Dr Khairul buat ngan tenang nyer so kami pun rasa yakin je..Ariessa cam biasa la menangis la kejap bile org dok pesah idung dia tue..ngn nurse kena pegang tangan dia sb dok meronta2..pastu seketul2 Dr tunjuk taik idung budak tecik nie..Ya rabbi..besau2 bukan main..bnyk lak tu..huh.dah kuar abis barula Ariessa tenang je bernafas..
Adeh, sian budak nie..kecik2 dah bnyk tahi idung..aku ingt sbb dia tersedak susu kuar kot idung aritu..tp bukan..or maybe waktu kuar dulu xsedut abis sisa2 dlm idung kot..or dia mmng sgt sensitip ngn abuk cam la papa dia..bersin sokmo..:-p
pastu Dr check lidah ader putih2 susu lekat kat lidah..n dr ckp adalah fungus..sekali harung la Dr kasi ubat..Thank You Dr Khairul..ubat nie sgt mujarab..skrg bile Ariessa agak2 ssh nak napas je ibu sembur msk dlm lubang idung..pastu ok la pernafasan nyer..mula2 tue sape2 pun xberani nak sumbat ubat nie dlm lubang idung dia..coz takut tersedak lak dia.then ibu la terpaksa memberanikan diri sembur gak..klu tak xkan asal idung sumbat je nak soh Dr korek..hehe..sekali korek Rm1++ tau..:-)
Ariessa pun xnangis klu ibu sembur..cuma dia terkejut la ader air msk idung..pastu ok dah..terus rasa dia selesa je..n ubat satu lagi tue tuk ilang susu kat lidah..sekali je ibu letak dah baik..bukan letak kat lidah tau..kene letak kat puting then bile dia isap ubat tue masuk sekali..sgt mujarab..amboi.bukan main beria ibu promote Dr Khairul yer..:-) tu yg klu bole nak cucuk Ariessa pun kat Dr Khairul jer..tgk la camne, if bole cucuk awal dr due date nnt ibu bawak cucuk ngn Dr Khairul jer..


Hah..ini la ubat nyer........
Nasal Hygiene for nose block n ubat ulcer..

Monday, June 21, 2010

HAPPY FATHER'S DAY PAPA...

DEAR PAPA,

LOVELY FROM IBU N BABY ARIESSA...


SEMOGA HIDUP KITE BERTAMBAH BAHAGIA DGN ADERNYA BABY ARIESSA,

BERTAMBAH REZEKI PAPA N IBU..

DAN MENJADI SEORANG PAPA YG COOL JAGA ARIESSA..N SLL TOLONG2 IBU YER :- )

THANZ YER SAYANG..LUV U SO MUCH!

NNT IBU DAH ABIS PANTANG LEH LA KITE CELEBRATE NGN ARIESSA SKALI YE..CAN'T WAIT TO JLN2 BERTIGA :-)



IBU N ARIESSA SAYANG PAPA SGT2....




Tak lupa jugak to abah yg membesarkan saya..till now abah sentiasa bnyk membantu..luv u abah..

n ayah in law juga..yg sentiasa ringan tulang membantu kami sefamily..

semoga kalian sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki ...TERIMA KASIH SEMUA..

Sukernyerr ibu bawak jalan2 :-)


Ariessa sangat suke bile papa bawak dia naik car, xkisah la g mane2 pun..hehe.So far dok ulang alik dr umah in law ke umah kami la..then bawak dia g Klinik..owhh, lupa ibu nak citer aritu ibu terpaksa bawak Ariessa jupe doctor..idung ariessa tersumbat xleh nak nafas :-(..nnt ibu citer dlm entry lain ye..
Tapi bile masukan si tecik nie dlm car seat dia rasa sian jer..tecik comel je dok dlm tue..tp dia xngs pun..suke lak tue.hehe..ibu yg riso rasa mcm xselesa je dia dlm tue.hehe..
Insyaallah, this coming Friday, pas ibu check up ngn Dr Fatimah, kite sume nak balik Penang jumpe Tok Mama n Tok Abah pulak..beshhnyer..pastu nanti ibu bawak Ariessa g cucuk kat Penang la yer coz Sabtu nyer dah date Ariessa tuk cucuk..mulanya ibu sekali harung je nak cucuk Friday tue jugak..awal sehari tp takut lak Ariessa xselesa n bdan lemah then nanti nangis je dl kete..riso ibu..so ibu decide kite cucuk kat penang jela yer...
ooo, si tecik dah bangun nak susu..then ibu nak bg mandi..skrg tgl ibu n Ariessa je kat umah..papa g work..senang nak jaga budak tecik nie dia tido je aku leh la buat keje ape2 yg patut..membasuh, sidai baju then sambung masak..owhh, indahnyer idup jadi seorang suri rumah sepenuh masa melayan buah hati (baby n papa nye) ..ok, nanti sambung lagi ye...:-)

Thursday, June 17, 2010

Penat la Ariessa layan tetamu :-)

Last week ramai sedara Ariessa datang melawat buah hati ibu nie..sedara hubby dari Penang.
So, aper lagi ibu pun cuba la nak melawakan si kecik nie.heheh..cari dress yg ibu beli besar lagi xmuat..hehe..then ibu decide Ariessa pakai baju yg Mama n Papa Long (K.Nana n Abg Faridz) kasi..chumeellkan?1 st baju dr Mothercare yg Ariessa ader..ibu pun xbeli lagi kat Ariessa..:-) Time kasih yer papa n mama..:-)nampak mcm dah besar je biler Ariessa pakai baju nie :-)

Alalala..tido suke buka mulot..mcm sape ntah?hehehe..tangan lak mesti nak cenggitu gaya.pastu dia sendiri yg terkejut..:-p

Tido ngn Butterfly Lamaze..nyenyak jer :-)

Bilerla Ariessa dpt dok umah ngn ibu n papa..ermm, ibu cpt2 la cr keje kat Kl..(ibu lak ckp kat papa, bilerla ibu dpt benti keje jaga Ariessa kat umah nie)insyaallah...


Owwh,shedappnyer tito dlm baby cot nie :-)bising pun Ariessa xkesahh..


Tima kasih yer Auntie2 n Uncle2 sumer yg datang lawat Ariessa ngn adiah2 tue..

Alamak, ramainyer yg nak dukung Ariessa..owh, saya rimas sebentar..

Pose tido terbaik dari Ariessa..merekok jer badan dia..tgh nyenyak nie..wlpun ibu letak atas bantal papa golek2 depan TV...


Eeee, geramnyer klu dia buat memek muke camni..rasa nak gomol2 jer biar dia rimas..pastu nangis..heheh..

Gaya2 nak buke mata dah nie..hehe..tp xjadi..dia sambung tido balik..:-)

Poo poo time..dia sgt suke bile org lapkan montot dia ngn wipes sejuk tue..

Ok,itu jer aktiviti Ariessa tuk Saturday yg lepas..mngg nie ibu soh papa amik gambaq banyak2 lagi tau..:-)




Stroller utk Ariessa..

Ibu tgh dok survey stroller tuk Ariessa..nak kene beli gak b4 we balik Penang..(tu la, aritu xnak beli awal2)
nak kene curi masa kuar ngan papa g beli nie..tp xtau kat mana yg harga ok n bnyk choice (actually dah ader berkenan dihati) tp xsure yg tgk dulu tue spec nyer ok ke tak?coz xbetul2 pilih lagi..
dah xbole survey2 lagi, nie terus g beli jer..any suggestion? kat Sogo pun ok gak bnyk choice tp xtau la yg nak tue ader ke tak?rasa2 cam ader..lagipun sekali harung leh kumpul points, xrugi..:-)
klu terus g beli kat Butik pun ok gak..tapi mcm mls nak g Midvalley..jauh nak jalan2 dlm tue..tp leh terus g Mothercare cari ape2 yg patut kat baby..hehhe..ibu xsabaq2 nak kuar shoping nie..
ahahah...
ok,kite tgg yer..ikut papa la dia nak bawa g beli mana?

Si tecik dah pandai cranky2..

Hati membuak2 nak update blog, tp baru jer aku dok ngadap laptop nie ..si tecik pun mula la start huk hek huk hek...cenggana???
terpaksa la ibu batalkan aje niat nak story mory..
skrg ibu tgh select pics Ariessa lastweekend time ramai2 dtg lawat dia yg dok nyenyak jer tido dlm babycot..(bile org dah balik baru dia start hukhek2 balik)baguss..pandai tul berlakon anak ibu nie..klu tak jgn harapla org bising cenggitu dia bole slumber jer lena ngn nyenyaknyer..heran gak aku??hehe...
GudGurlz!

Friday, June 11, 2010

Yay! Ariessa mau balik umah ibu n papa arinie..

Alhamdulillah, ibu dah semakin pulih dari kesakitan ceaser yg lepas..tapi not totally recover lagi la..mana bole terus2 baik..still lagi rasa ngilu2 kat perut tue ader lagi especially tgh2 malam dok bangun duduk dodoikan Ariessa..
Oleh sbb dah xsakit sgt dah, so we decide balik jaga our baby sendiri..tapi tuk weekend je kot, weekday balik umah in law balik coz ssh pulak nak prepare makanan tuk aku..klu setakat jaga budak tecik nie ok lagi kot aku leh handle..tp bab2 nak berpantang makan nie yg ssh.kang aku sebat jer sumer..huuhu..:-)
Ibu dah pun get ready sumer barang2 Ariessa tau..sbb smlam papa cakap nak balik awal..tp tadi papa baru je call xbole nak balik awal pulak dah..ader bende nak settle..wadusss!!kene balik malam la cenggitu..
Ermm, malam nie Ariessa leh la teman papa tgk world cup yer sayang..hehehe..Ariessa kan xsuke tido malam..time kul 11 to 2 am mata dia bulat je nak org main ngn dia..hah..aper lagi papa, malam nie u ader peneman la tgk bola..heheh..
Dulu2 Ariessa dalam pewut, ibu yg temankan papa tgk bola skrg Ariessa leh tlg ganti ibu la yer..:-)
Ibu xsabar la nak kuar g beli baju tuk Ariessa lagi..org cakap baby baju cket2 je..tp aku lak naik cemuih klu tgk baby dok ulang baju yg sama..haha..coz baju yg cantik2 sume ibu beli besar..lambat lg leh pakai..bj newborn langsung xbeli..sumernye yg 3 to 6 month..bile pakai mmng besau la jadinyerr..:-)
Owwwh, esok ramai sedara2 Ariessa nak datang jumpa Ariessa..syiokknyer :-)
Ok, ntah ape2 ibu melalut nie..entry pengalaman lahirkan Ariessa lom buat lagi..3 hari 3 malam ibu nak karang nie.heheh..maklumla 5 hari aku kat dlm wad bertarung nak lahirkan si bucuk tomei nie..:-)
Cam biasa, ibu cilok lagi pic Ariessa dari Facebook papa..heheh :-)


Sunday, June 6, 2010

Ariessa Sufeeya - One week old = Crying+Pooping+Peeing...

Koleksi2 pics Ariessa Sufeeya in one week..


Nantikan pics Ariessa lagi, semalam ibu, papa, uncle Amirul n Auntie Mimi buat photoshot kat Ariessa..xsabar tgg adik aku send pics semlm..jenuh kami gayakan dia..siap mata tertutup lg..hehe..:-)

Welcome to the world our baby princess!!

Alhamdulillah, dah 12 ari baby arinie..ibu xmenyempat nak introduce kat blog..arapkan papa yg update kat facebook je..nie pun ibu copy n paste pics from papa nye facebook :-)
Finally, we are officially a proud Papa n Ibu to our little princess...:-)

" Ariessa Sufeeya Binti *Ir*fan*Ju*nai*di*"


She was born on 26-May-2010 at 1.38PM after approximately 1 hour in the operation room. She weighs 3.2 kg with head circumference of 34 cm and length of 51 cm.


Okay, lets the pictures do the talking of the amazing precious moments...


Introducing our precious baby..........From the womb to the Granny's House :-)
A room that gave me undescribed feelings..
Tawakal 'Alallah
Communicating wif families n friends...
When she arrived to the world
Dakapan pertama..sangat tersentuh hati ibu..finally, ibu dpt pegang baby yg ibu kandung selama 38 weeks ..Alhamdulillah
Ariessa at nursery..ibu sakit lagi..xleh jaga Ariessa :-(
1st try of breastfeeding. Time nie nurse ajar ibu camne nak BF Ariessa..agak kekok gakla..plus susu pun lom kuar lg..
Alallala..Tomei2 anak ibu nie..bersungguh dia menguap..ngantuk sgt ker?:-)

Ibu n papa yg gigih nak gayakan anak nyer :-)..tapi topi besar la pulak..

Looking for mommy..
Sleeping Beauty..
Recognising her parents..

Her reaction when she was forced to wake up..
Looking at papa..

Yay..Ariessa dah sampai umah nenek..
Papa dah get ready pasang baby cot Ariessa..sumer toys papa letak dlm cot nie..camne Ariessa nak tido..
Dah besar cket baru ibu leh letak Ariessa dlm nie..
Ok, itu jer pics Ariessa tuk kali nie.Papa bnyk amik gambar..tp ibu xsempat lagi nak belek2..arapkan papa jer :-) So papa cepat2 tau select gambar baby..