Tuesday, June 22, 2010

Idung kecik, tersumbat la pulak..


Camne nak korek idung tecik Ariessa nie??
owwh, last week..2 kali dlm sehari ibu bawak Ariessa jumpa doktor coz idung tecik Ariessa tersumbat la pulak..dah la kecik, ibu pun xtau camne nak korek. Mula nya ibu bawak jumpa doktor kat area umah nenek..pastu leh pulak dr tue ckp biasa jer nie..bdk2 memang cenggitu.nanti2 baik la..siap soh tny kat jiran2 lagi ..ermm,..free jer g jumpa dr tue.ubat pun xdpt..
pastu petang nyer papa balik, still xpuas ati coz tgk ariessa nak nafas pun ssh..siap berbunyi lagi..riso la kami2 nie..terus we decide g Pakar kanak2 kat An Nur..jumpa ngn Dr Khairul Azman yg sgt la soft spoken n tenang je dia handle baby..nak tau dia korek idung Ariessa guna ape? huhu..mulanya aku pun naik takut coz dia soh nurse g amik paper klip..ingtkan nak kepik ape2 ke rupanya mmng nak korek pakai paper klip pun..huhu..gerun ibu n papa tgk.tp bile tgk Dr Khairul buat ngan tenang nyer so kami pun rasa yakin je..Ariessa cam biasa la menangis la kejap bile org dok pesah idung dia tue..ngn nurse kena pegang tangan dia sb dok meronta2..pastu seketul2 Dr tunjuk taik idung budak tecik nie..Ya rabbi..besau2 bukan main..bnyk lak tu..huh.dah kuar abis barula Ariessa tenang je bernafas..
Adeh, sian budak nie..kecik2 dah bnyk tahi idung..aku ingt sbb dia tersedak susu kuar kot idung aritu..tp bukan..or maybe waktu kuar dulu xsedut abis sisa2 dlm idung kot..or dia mmng sgt sensitip ngn abuk cam la papa dia..bersin sokmo..:-p
pastu Dr check lidah ader putih2 susu lekat kat lidah..n dr ckp adalah fungus..sekali harung la Dr kasi ubat..Thank You Dr Khairul..ubat nie sgt mujarab..skrg bile Ariessa agak2 ssh nak napas je ibu sembur msk dlm lubang idung..pastu ok la pernafasan nyer..mula2 tue sape2 pun xberani nak sumbat ubat nie dlm lubang idung dia..coz takut tersedak lak dia.then ibu la terpaksa memberanikan diri sembur gak..klu tak xkan asal idung sumbat je nak soh Dr korek..hehe..sekali korek Rm1++ tau..:-)
Ariessa pun xnangis klu ibu sembur..cuma dia terkejut la ader air msk idung..pastu ok dah..terus rasa dia selesa je..n ubat satu lagi tue tuk ilang susu kat lidah..sekali je ibu letak dah baik..bukan letak kat lidah tau..kene letak kat puting then bile dia isap ubat tue masuk sekali..sgt mujarab..amboi.bukan main beria ibu promote Dr Khairul yer..:-) tu yg klu bole nak cucuk Ariessa pun kat Dr Khairul jer..tgk la camne, if bole cucuk awal dr due date nnt ibu bawak cucuk ngn Dr Khairul jer..


Hah..ini la ubat nyer........
Nasal Hygiene for nose block n ubat ulcer..

1 comment:

syedina said...

Alolo...cianyer ariessa sumbat hdung...dh ok dh ek...gud2...hehe