Thursday, April 29, 2010

I Was Admitted To a Ward..

Right now, aku masih lagi bercuti merehatkan badan yg xberapa nak sihat lagi nie...seminggu cuti...doc kasi cuti tau, bukan saja2 cuti :-)
Last Saturday, ader check up ngn Dr Fatimah kat Pakar An-Nur. Pukul 8.30 am dah siap daftar, tp turn nyer kul 11.30 br dpt masuk jumpa doc. Sangat ramai ibu n bakal2 ibu yg sama tujuan nya ngn aku. So, dah alang2 lambat tue g lepak sarap aper2 yg patut ngn hubby. Kul 10 lebih baru kami masuk balik.
Aku terus g check bp(blood pressure) n air kencing. Jeng jeng jeng..nak tau dak bp aku time tue brapa?xsangka naik sampai 150..yg atasnyer..yg bwh aku xingat..huhu..tinggi nyer...terus nurse tue soh aku rehat kejap kot2 aku penat berjalan b4 tue. Aku pun rest la kejap dlm 15 minit then dia panggil test sekali lagi. Kali nie dah turun cket ke 139, tp still lagi tinggi.
Time masuk jumpa Dr Fatimah, bertalu2 soklan dia tanya aku. Naik risau jugak la..
Nie antara dialog2 antara aku n doktor..(tp nie versi ayat akula)
Dr : Awak memang ader darah tinggi ke?
Aku : Xde doctor..
Dr : BP awak tinggi sangat nie. bahaya tuk awak time nak deliver nanti..Saya kene selalu
pantau awaknyer bp. Hari Isnin nie datang lagi tuk check bp je, if still tinggi lagi awak kene
admit 24 hrs. If still lagi tinggi, dengan keadaan awak camni , saya kene kuarkan baby
by week 37..xbole tunggu lama2.
Aku : (makin berdebar2 jantung aku, dlm hati berdoa xde ape2 yg berlaku)
Dr : Ader sape2 dlm family yg ader darah tinggi?
Aku : Ader doc, my father..
Dr : Ooo, darah tinggi nie sllnyer disebabkan family jugak, selain tue ianya mudah jugak
kena kpd wanita2 yg pregnant, especially biler dah masuk 8 bulan.Ok, skrg saye nak check
baby awak pulak..
Aku pun naik baring atas katil, alhamdulillah..baby bergerak aktif, n now dah 2.1kg. Mencapai weight yg sepatutnya. Cuma ibunyer jer yg xberapa nak sihat sgt. Mengikut kata doktor, mungkin aku terlalu stress n penat..yezzzzaa! itu mmng sgt2 betul..malam b4 tue travel from JB, tido lewat jugak..bangun awal terus g klinik. Klu pk2 balik mmng aku sgt2 aktif time pegnen nie..tiap2 minggu travel..weekend lak kuar g shopping. Hubby nak g Jb pun aku xkasi sbb if kat JB nnt xtau nak shopping mana dah..heheh..bole gitu? Thats y la i lg rela balik umah sendiri, lagi syiok..leh la kemas barang2 ape yg patut.Lagipun bile dah sll travel xdela rasa penat pun, rupanya darah pulak yg naikkan?..patutla lately rasa susah sgt nak bernafas..especially time nak tido..pastu kat opis jantung nie siap berdebar2 lagi..lagi2 bile ader yg suke buat kecoh (ahaha, bdk2 opis mesti tau punye).
Ok, straight to the topic. Ari isnin nyer aku terus g check bp darah, n seperti yg dijangkakan..still lagi tinggi.Xturun2 pun. maintain 139. Puas aku berehat xgi mana2 weekend tue, sbb doc pun dah pesan 2 hari ni u duduk je umah baring jgn kuar shopping. huhu..
Pastu masuk jumpa doc terus dia kasi surat admit ward. Lebih kurang 45 minit jugak kot nak settle everything, bayar deposit sume baru dpt bilik. 2 person per room. Tp mujurla katil 1 lagi tue dah nak discharge by 12 pm. So boleh la hubby jaga aku semalaman kat ctu. Klu tak xbole nak tunggu.
Antara bende yg diorg nak pantau kat cni ialah BP every 2 hours, ECG (check degupan jantung baby) 3 times in 24 hours, amik darah n air kencing for detail check.
Opps! dah panjang dah nie.. kite tgk gambaq la pulak yer :-)

Lily Room...(rumah pun dah type Lily, bilik ward pun dpt Lily lg..)
Huh..gemuknyer tangan aku :-)
Eh eh, cam syiok pulak dok dlm ward..:-) Syiok sbb dapat makan sedap kot, pastu suami pulak sentiasa ader di sisi..yg penting xyah pk stress keje lg :-) Tp time nie asyik kene sound ngn nurse je soh aku baring, jgn duduk2 camni..hehhe.xlarat la nak dok lama2..aku bukan sakit pun..hehe..darah je tinggi ..:-p

Souvenir from Hospital Pakar An-Nur. Senang, pasni dah xyah bawak toiletries lg..

ECG time...nurse sedang memasangkan wayar2 atas perutku..sambil mencari2 jantung baby.

Process mengambil masa 20 minit b4 kuar result. Lenguh gak badan nak straight gitu..jantung baby yg dengar dr mesin sangat la kuat degupannyer..naik konpius gak aku bunyi ape..siap hubby tanya nurse lagi bunyi apekah itu?heheh..rupanya bunyi jantung baby kitela sayang...:-)

Ok, 20 minit sudah. Kuar pun result. Mengikut kata nurse jantung baby kene more then 120 bacaannyer..alhamdulilah..baby sihat.

Nie malamnyer result..sangat aktif..siap melompat2 lagi time nie..tp dr dulu lg aku dah dapat kesan malam nyer gerakan lagi lebih aktif dari siang..
Yay! dah nak balik....tgh tunggu diorg settle everything termasuk lah borang nak claim ngn insuran Prudential. Tp kene bayar dulu, hospital nie bukan panel Prudential.
Xsia2, kami amik insuran ngn Kak Khairun, sgt senang berurusan dengannya :-)


Check Up seterusnya this coming Wednesday. Semoga semuanya berjalan ngn lancar. Both ibu n baby sihat...Aminn.

2 comments:

WaRdaH said...

baik-baik k.jus..mudah-mudahan xkene operate, biasa high bp kene operate kn...cuba mkn bende yg leh turunkan BP..hmm..

mommy Iman said...

K.Jus take care,jgn jln byk2 sgt.soping online jelah plak,tp reen rase semua geng skk yg dpt baby gurl semua deliver awal,mcm semua xmenyempat nak kuarkan.

http://norazreenazshila.blogspot.com