Wednesday, February 3, 2010

Welcome Back Friends!!!

Owhhh, dah lama sgt xde meninggalkan aper2 coretan kat cni. Lebih 2 bulan kot since dapat kunci rumah aritu..BZ sgt2..Bz menjalankan projek mega suami isteri..:-)

Alhamdulillah, sekarang nie dah 90% terlaksana..barula rasa lapang sket dada..dah agak2 cool cket..:-)

Insyaallah, blog akan kembali aktif seperti sediakala mulai hari ini..hehe...Blum ader niat nak stop lagi :-) Sian ngn kawan2 yg tak jemu2 buka blog aku nie dengan harapan aderla citer2 barukan..tp malangnyer tak terupdate jugak..coz aku tgk kat traffic tue ader jer yg dok bukak..tp aku nie jer yg tak rajin2 nak update...

Ok, slow2 i will story aper projek mega kami tue n cket2 aktiviti yang dah kami jalankan sepanjang dua bulan yg lalu..

Sebelum tue tak terlambat lagi kot aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru and Welcome 2010!
May this coming year bring us a lot of happiness and rezeki yang berlipat ganda..Aminnn!!!


Hah, berbalik pada projek kami tue,...aper lagikan?? Sessi menyiapkan dan mencantikkan rumah baru kami tue la :-)Since dua bulan yang lalu, start dari amik kunci..then sibuk cari contractor..pastu tunggu nak siapkan..then sessi g cari barang2 nak lengkapkan dalam rumah..dah siap basuh umah pulak..ngangkut barang dr umah in law..kemas n terus mengemas..sampai la sekarang...Alhamdulillah, sekarang nie dah hampir settle sumernyer...Cuma still ader lagi yang part2 decoration jerla..mana nak lubangkan dinding letak cermin..frame, jam sumer tu lom lagi ...Kami pun dah start menetap di sana..tp weekend jerla ...:-( lom rezeki pindah ke KL lgi...


Aku lak sejak dr 2 bulan tue jugakla non stop every weekend dok ulang balik sana..till la sekarang..walaupun perut dah start membesau..tapi so far ok lagi la :-)boleh lagi nak bergerak cergas..mungkin baby pun dah imun kot dok ikut ibu ulang alik JB-KL heheh..pas pas ni kiter citer pasal perkembangan baby yang dah semakin membesar dlm pewut nie lak yer :-)


Huh, bukan mudah jugak nak settle bende2 umah nie yer..dr nak survey barang2 sampai la ke renovation..maklumla almost 100% barang2 dlm umah kami nie sumernye baru..maklumla sebelum nie tak pernah beli brg2 pun..kalu beli pun mana mau simpan daa :-) so bila umah dah siap nie la dok gelut pi beli sumer benda...


Sebelum tue aku nak story part yg paling best sekali tuk persiapan nak masuk umah nie...tentulah pinggan mangkuk periuk belanga segala bagai brg2 dapur yg lain..dah lama sgt nak shopping ini brg...n sbb xcited sgt nak shopping nie la yg sanggup tue sehari jer aku n sayang dr Penang yg kebetulan kami balik Penang cuti Awal Muharram aritu..then terus ke Langkawi seharian shopping kat sana..pergi pun semata2 tuk dptkan pinggan mangkuk yg murah..berbaloi la klu nak g sana sbb nak beli pun banyak ..itupun xcukup tangan sebenarnya...2 org jer pun yang pi...aku lak ngah bawak perut lagi mana leh nak gasak2 ngangkut berat2..bahaya woo...angkat yg ringan2 jer..yg lain hubby angkut guna troli jer..sonang..(tp xsonang jugak la..jetty penuh ngn manusia)




Antara barang2 yg diborong di Langkawi..Dinner Set Correlle, Tea set Luminarc, Vision Set, Corning Ware, Magkuk Pyrex, Set sudu, Kuali Tefal ,Set Pisau..ermmm..aper lg ek..itu jer kot..yg Tupperware tue aku kumpul tiap2 bulan beli ngn K.Nana :-)biler dah buke nak susun dlm cabinet rasa mcm bnyk lak dah kumpull..hihi...cket2 lama2 jadi bukit..nie pun lom abis beli lagi..nak kene tambah pinggan lagi..klu ramai2 dtg xckp nie...rasa cam nak ke Langkawi jer lagi..hahahah..xpuas2 tull!!

Barang2 lain tue cket2 la kami kumpul since 4 bulan b4 masuk umah lagi ..slow2 cari mana yg berkenan dihati..At last alhamdulillah..almost dah settle perabot barang elektrik sumer..cuma bilik2 tetamu n family area kat atas tue jer yg masih lom diisi brg2 lg..yg nie lambat cket la kot :-)


Sekarang pun dah nak kene stop shopping barang2 umah dah..mau tumpu kat our baby pulak..nak kene buat preparation awal2..

Yay!!pasni shopping barang baby pulak.. I like :-)..barang2 baby kan chumell2...List sumer dah buat ..cuma masih awal lagi kot nak g beli..insyaallah next month ker?or bulan seterusnya..by that time baby pun dah 6 t0 7 bulan..masa yg sesuwei la nak beli..tp now pun ade jugak cket2 baju baby dah aku beli..geram sgt..nie kes ikut geng2 opis yg ader baby la nie g beli bj baby diorg..aku pun tumpang sekaki..hehe...:-)


Hah..nak bgtau gak nie..actually aku dah tau pun gender baby nie..hehhe..last month g check up Dr dah nampak..hehhe..tp suprise la ek...nnt dah kuar baru la betul2 leh sah kan :-)hehe..bnyk pulak kan nak story..umah la baby la..ok ok..dah panjang sgt dah nie..nak tepek gambaq lagi..mestilakan :-)


nnt2 aku citer pasal baby lak ek...(nie dok kicking2 dlm pewut nie nak soh citer perkembangan dia la nie..:-)sabar yer shhaaayanggg ibu ....


Tada........Home Sweet Home!!!!!



Nampak cam kosong lagikan?jam, frame sumer lom ader lg...lom ader masa mau tebuk lubang lagi...tp cermin dah pasang last week..x snap pong..

Pasni aim nak Sony Home Theater lak..kasi full cket kat depan tue..hehhe..biler tue kite tak tau lg..:-)ader rezeki..insyaallah...

Kasi zoom cket kat dapuq nie..antara area yg aku paling suke dlm my house nie:-)pasni kene lebih masa cket la dok kat sini..lebih detail lagi..kene rajin2 masak dah la pasni..yes2!!mcm2 plan dlm pala nie nak masaak ...insyaallah.dah mcm2 tau dah berasap kat sini..1st2 i rasmi masak nasi ayam..huhu...then nasi lemak..nasi goreng..bihun goreng..ok la tue...this week lg la mcm2..kasi try oven pulak...pic xsnap la :-(

Tanah sekangkang kera nie buat tanam rumput...ini jerla tumbuh-tumbuhan hijau yg baru idup kat umah kami..yg nie pun bnyk plan gak nie :-)kite tunggu...br 2 minggu masuk umah..plan2 kayuh la...

Best jugak petang2 dok belek2 rumput nie...siram xyah ckp la..berapa kali ntah sehari suami i dok siram..heheh...rajin tulll..siap ader penyiram lagi tu :-)

ok...nnt2 update lagi :-)

Selamat Berblogging semula.....

-emielia-

6 comments:

WaRdaH said...

k.jus, nampak gayanya konsep umah, kaler semua lebih kurang same je ngan sy nyer..tp xtau kalu tukang sy tu buat lg buruk..huhuh..tp mmg dah nak sama esp. dapur tu, cuma i xde peti ais 2 pintu tu je..hehehh..xsaba gak nak upload gamba umah slps siap semua..

nurulayuni said...

salam
huhu lama tol tk update blog..
mula2 tu ingtkan jus tk update
blog sbb alahan prgnnt, kot2 penat
owhh ghupenya sbb ada xtvt len..
cntik rumh jus..moden style
nnt upload pic mnyk2 k
keriangan bganda yea..

A Happy Wife and A Mommy To-Be said...

Wardah,
oo..theme black n white gak ke?:-)kaler umah kiter pun dah lebih kurang sama gak..ok la tue, leh kongsi2 idea pasni..hehe..
bila dijangka siap renovation kat umah wardah tu?
mesti cantiknyer..kene g sll pantau la contractor tue buat..jgn buruk2..dah bayar mahal2 woo..heheh..
weekend nie geng2 opis nak g umah,ader family day g PD..alang2 tue singgah umah k.jus..nnatikan entry next week..hehhe..

A Happy Wife and A Mommy To-Be said...

Hi Seti,
heheh..itula, dah agak da mesti kwn2 ingt alah teruk la sampai malas dah nak buat blogkan..hihi..padahal dok bz bende lain..
aah, ala2 konsep moden..dah lama dah dok aim nak deco umah camni..:-)tp blum betul2 100% yg nak la..tp aper pun alhamdulillah.rezeki tahun nie semakin bertambah..ngn nak ader baby lg..eppy sgt..:-)

Lidia said...

Cantik rmah kak jus..modern style...i like!!

RieNa said...

selalu klik kat blog nih tp takde update. rindu ah nak baca celotah jus. baby sehat eh?alhamdulillah. tak khatam lg entry2 jus nih,mau komen dulu. happy bila jus kembali update. take care!!